|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 29.05.2014. u 14:58

22 GODINE OD OSVAJANJA MITROPA KUPA

Na današnji dan, prije 22 godine, Fudbalski klub Borac osvojio je jedini evropski trofej u klupskoj istoriji – Mitropa kup. Tog 29. maja 1992. godine Borac je u finalu tog takmičenja bio uspješniji od mađarskog Vašutaša rezultatom 5:3 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Inače, Mitropa kup je igran po turnirskom sistemu, a te 1992. godine na smotri su se pored Borca i Vašutaša, našli još i domaća Fođa, te austrijska Admira. Fudbaleri Borca, koje je sa klupe predvodio Zoran Smileski, u polufinalu su, takođe nakon penal-ruleta, eliminisali domaćina.

Fođa je povela u 16. minutu golom Bajana, da bi samo pet minuta kasnije na 1:1 izjednačio Šašivarević. U 66. minutu Borac stiže do vođstva pogotkom Lipovca, da bi konačnih 2:2 postavio Bajano. U produžecima se rezultat nije mijenjao, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a junak penal-ruleta bio je golman Borca Milan Simeunović, odbranivši dva pokušaja domaćih.

U finalu Borac je igrao protiv mađarskog Vašutaša i poveo već u sedmom minutu preko Filipovića. Taj rezultat bio je aktivan sve do 63. minuta, kada je izjednačenje Mađarima donio Nikiforov.  To je bio i rezultat nakon 90 minuta, u dodatnih 30 minuta pitanje pobjednika nije bilo riješeno, te su se ponovo šutirali penali, koje je Borac riješio rezultatom 5:3. Golove za Borac sa bijele tačke postigli su Šašivarević, Štavljanin, Filipović, Bilbija i golman Simeunović, koji je zaustavio pokušaj Garasa. Za Vašutaš precizni su bili Nikiforov, Iščak i Nahočki.

Osvajanjem Mitropa kupa, takmičenja koje je nakon te sezone ukinuto, te se trofej stoga nalazi u Borčevoj trofejnoj sali, klub iz Platonove ulice pridružio se mnogobrojnim velikanima evropskog fudbala koji su ga ranije osvajali. Dovoljno je reći da su do pehara Mitropa kupa stizali praška Sparta, bečki Rapid, Ferencvaroš, Austrija iz Beča, Bolonja, Udineze, Fiorentina, Milan, Bari itd.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net