30 ГОДИНА ПОНОСА!

fkb

30 година је прошло као трен. Тог 11. маја тада поносни друголигаш из Бањалуке на обе плећке положио је будућег евроспког првака Црвену звезду! Борац је голом Сенада Лупића у 60. минуту у финалу Купа маршала Тита савладао Београђане и освојио велики сребрни пехар. Никад се до тада није десило да друголигаш тријумфује у Купу, а Бањолучани су и по томе ушли у фудбалске анале екс-Југославије.

Вјечити Борчеви младићи сутра ће обиљежити свој дан а данас су се присјетили неких детаља великог славља.

Тадашњи предсједник Месуд Мулаомеровић открио је да су он и покојни Милорад Славнић у Београд понијели пет заставица на којима је писало „Борац – побједник Купа маршала Тита“.

– Невјероватно звучи да је прошло 30 година од тог незаборавног успјеха…Узбуђен сам и почаствован што имамо подршку актуелног руководства. То није једнини успјех нашег клуба. Борац је био и остао велики клуб и понос свих Бањалучана. Морам вам открити још један детаљ, тадшњи челни људи Звезде рекли су да су их Крајишници побједили три пута: приликом посјете Титовом гробу прије утакмице, јер су сви дошли у једноoбразним одијелима, а фудбалери Звезде обучени свако на свој начин, друга побједа била је на терену, а трећа та фамозна заставица „Борац – побједник Купа маршала Тита“, поносно је истакао Мулаомеровић.

Трофеј намијењен побједнику Купа Југославије први је подигао Дамир Шпица, капитен и вођа генерације.

spica

– И ја морам да се захвалим управи Борца што нас се сјетила и подржала нас. Та утакмица против Звезде била је највећа утакмица коју смо ми играли. Наша екипа играла је пет година заједно и тај меч била је круна једне генерације која се познавала у душу, са сјетом у гласу рекао је Дамир Шпица.

Прави рат на терену са шпицевима Црвене звезде водио је бескомпромисни борац Милорад Билбија.

– Било је тешко. Бинић и Цветковић су били „паклени“ и брзи играчи. Мени је било најтеже у том 81. минуту када је арбитар Зубер досудио пенал. Да смо тад примили гол не бисмо освојили трофеј. Покојни наш Слобо нас је спасио. Могли смо касније и до убједљивије побједе. Заслужили смо тај трофеј. Хоћу да кажем и то да је тај дочек био нешто невиђено прије и послије тога, емотивно је истакао Билбија.

Акција за погодак Сенада Лупића кренула је од Стојана Малбашића. Он је био под упитником за финалну утакмицу због повреде коју је зарадио у Лјубљани против Олимпије.

– Можда је ово посљедњи јубилеј који ћемо прославити у овом саставу. Године пролазе, остаје пријатељство, дружење…Жао ми је што са нама нису Слободан Каралић и Мићо Славнић…у даху је рекао Малбашић.

ФК Борац и овај пут је стао иза својих легенди. За њих је припремио и пригодне поклоне.

– Клуб је спремио прославу за сутра у Старој Ади у 18.45 часова када је та финална утакмица и завршена. Максимално смо се потрудили да се све то обиљежи како и приличи нашем клубу и свим овим људима, рекао је директор Борца Дејан Лукендић.

karta

ЦРВЕНД ЗВЕЗДА – БОРАЦ 0:1 (0:0)

Стрњелац: Лупић у 60. минуту, стадион ЈНА, гледалаца: 30.000, судија: Блажо Зубер (Бачка Топола), жути картони: Б. Цветковић, Милојевић, (Црвена звезда), Беширевић, Шпица (Борац).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојановић, Милојевић, Маровић, Јурић, Радовановић, Кривокапић, Бинић, Просинечки, Б. Цветковић, Стојковић, Ђуровић (Јоксимовић).

БОРАЦ: Каралић. Малбашић, Матаја, Билбија, Липовац, Шпица, Дургутовић (Шијаковић), Матејић, Беширевић, Поповић. Лупић (Лемић).

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.