|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 10.05.2018. u 13:31

30 GODINA PONOSA!

fkb

30 godina je prošlo kao tren. Tog 11. maja tada ponosni drugoligaš iz Banjaluke na obe plećke položio je budućeg evrospkog prvaka Crvenu zvezdu! Borac je golom Senada Lupića u 60. minutu u finalu Kupa maršala Tita savladao Beograđane i osvojio veliki srebrni pehar. Nikad se do tada nije desilo da drugoligaš trijumfuje u Kupu, a Banjolučani su i po tome ušli u fudbalske anale eks-Jugoslavije.

Vječiti Borčevi mladići sutra će obilježiti svoj dan a danas su se prisjetili nekih detalja velikog slavlja.

Tadašnji predsjednik Mesud Mulaomerović otkrio je da su on i pokojni Milorad Slavnić u Beograd ponijeli pet zastavica na kojima je pisalo “Borac – pobjednik Kupa maršala Tita”.

– Nevjerovatno zvuči da je prošlo 30 godina od tog nezaboravnog uspjeha…Uzbuđen sam i počastvovan što imamo podršku aktuelnog rukovodstva. To nije jednini uspjeh našeg kluba. Borac je bio i ostao veliki klub i ponos svih Banjalučana. Moram vam otkriti još jedan detalj, tadšnji čelni ljudi Zvezde rekli su da su ih Krajišnici pobjedili tri puta: prilikom posjete Titovom grobu prije utakmice, jer su svi došli u jednoobraznim odijelima, a fudbaleri Zvezde obučeni svako na svoj način, druga pobjeda bila je na terenu, a treća ta famozna zastavica “Borac – pobjednik Kupa maršala Tita”, ponosno je istakao Mulaomerović.

Trofej namijenjen pobjedniku Kupa Jugoslavije prvi je podigao Damir Špica, kapiten i vođa generacije.

spica

– I ja moram da se zahvalim upravi Borca što nas se sjetila i podržala nas. Ta utakmica protiv Zvezde bila je najveća utakmica koju smo mi igrali. Naša ekipa igrala je pet godina zajedno i taj meč bila je kruna jedne generacije koja se poznavala u dušu, sa sjetom u glasu rekao je Damir Špica.

Pravi rat na terenu sa špicevima Crvene zvezde vodio je beskompromisni borac Milorad Bilbija.

– Bilo je teško. Binić i Cvetković su bili “pakleni” i brzi igrači. Meni je bilo najteže u tom 81. minutu kada je arbitar Zuber dosudio penal. Da smo tad primili gol ne bismo osvojili trofej. Pokojni naš Slobo nas je spasio. Mogli smo kasnije i do ubjedljivije pobjede. Zaslužili smo taj trofej. Hoću da kažem i to da je taj doček bio nešto neviđeno prije i poslije toga, emotivno je istakao Bilbija.

Akcija za pogodak Senada Lupića krenula je od Stojana Malbašića. On je bio pod upitnikom za finalnu utakmicu zbog povrede koju je zaradio u Ljubljani protiv Olimpije.

– Možda je ovo posljednji jubilej koji ćemo proslaviti u ovom sastavu. Godine prolaze, ostaje prijateljstvo, druženje…Žao mi je što sa nama nisu Slobodan Karalić i Mićo Slavnić…u dahu je rekao Malbašić.

FK Borac i ovaj put je stao iza svojih legendi. Za njih je pripremio i prigodne poklone.

– Klub je spremio proslavu za sutra u Staroj Adi u 18.45 časova kada je ta finalna utakmica i završena. Maksimalno smo se potrudili da se sve to obilježi kako i priliči našem klubu i svim ovim ljudima, rekao je direktor Borca Dejan Lukendić.

karta

CRVEND ZVEZDA – BORAC 0:1 (0:0)

Strnjelac: Lupić u 60. minutu, stadion JNA, gledalaca: 30.000, sudija: Blažo Zuber (Bačka Topola), žuti kartoni: B. Cvetković, Milojević, (Crvena zvezda), Beširević, Špica (Borac).

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Milojević, Marović, Jurić, Radovanović, Krivokapić, Binić, Prosinečki, B. Cvetković, Stojković, Đurović (Joksimović).

BORAC: Karalić. Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (Šijaković), Matejić, Beširević, Popović. Lupić (Lemić).

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net