|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 29.05.2017. u 16:22

”BANSKI DVOR I HIPOTEKARNA BANKA MLAĐI OD BORCA, NEMA LIPE I KESTENA U GRADU STARIJIH OD NAŠEG KLUBA!”

Povodom 25. godišnjice osvajanja Mitropa kupa, danas je u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu održana konferencija za novinare, na kojoj su se predstavnicima medija obratili sadašnji predsjednik Upravnog odbora Borca i član tadašnje generacije kluba Branko Kovačević, zatim jedni od najstarijih igrača u toj trofejnoj generaciji Milorad Bilbija i Stojan Malbašić, kao i tadašnji direktor kluba Tomo Marić. Spomenuta četvorka danas se prisjetila utakmica sa Fođom i Vašutašem, odigranih 27. i 29. maja, koje su završene u korist crveno-plavog kluba tek nakon izvođenja jedanaesteraca.

Borac je, kao što je poznato, osvajanjem četvrtog mjesta u elitnom rangu jugoslovenskog fudbala u sezoni 1990-91, razdvojivši na taj način tzv. “veliku četvrorku”, stekao pravo da se bori za trofej namijenjen pobjedniku Srednjeevropskog kupa, najstarijeg evropskog klupskog takmičenja i preteče Kupa UEFA, odnosno takmičenja koje danas znamo pod imenom Liga Evrope.

Akteri tadašnjih utakmica prisjetili su se i koliko je bilo teško stići tada do Italije i vratiti se, s obzirom da se putovalo avionom od Banjaluke do Tivta, potom autobusom od Tivta do Bara, pa trajektom od Bara do Barija, i na kraju, ponovo autobusom od Barija do Fođe, te saznavši da je, prilikom povratka u grad na Vrbasu, postojala mogućnost da protiv-vazdušna odbrana puca na avion, s obzirom da je počinjao rat na prostoru bivše Jugoslavije, da je, nedugo ranije, vazdušni prostor podijeljen, da su bili zabranjeni letovi iznad BiH i da zaposleni na aerodromu nisu znali ko dolazi u Mahovljane.

Tadašnji direktor Borca, danas novinar i publicista Tomo Marić podsjetio je na određene činjenice koje dokazuju kakav je uspjeh Borac tada postigao i koliko je bio cijenjen u evropskim fudbalim krugovima. Podsjetio je da je Borac u polufinalu, u utorak, 27. maja, savladao Fođu, koja je u subotu, 23. maja 1992. godine, u posljednjem kolu italijanske lige deklasirala rezultatom 6:2 ekipu Milana, sa kojom je, dva dana kasnije, ugovor o saradnji potpisao Dejan Savićević.

Takođe, Marić je dodao i da je Borac, u to vrijeme, bio među 100 najboljih klubova u Evropi, a da je iza njega na toj listi tada bio i današnji šampion Engleske Čelzi. Marić je, na kraju, svoje izlaganje skoro pa zaključio riječima: “Borac nije klub, Borac je simbol Banjaluke ma koji sport bio u pitanju! Banski dvor i zgrada Hipotekarne banke, danas Palate predsjednika, mlađe su od Fudbalskog kluba Borac. Nema drveta lipe i kestena u Banjaluci a da su stariji od Borca!”

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net