BORAC I VAŠAŠ POVEZANI PREKO MITROPA KUPA

Trofej Srednjoevropskog kupa, poznatijeg kao Mitropa kup, čiji je posljednji osvajač bio FK Borac 1992. godine i koji i dan-danas krasi Trofejnu salu na Gradskom stadionu, provešće narednih šest mjeseci u Budimpešti s ciljem predstavljanja na umjetničkoj izložbi.

Zahtjev za pozajmljivanje prelaznog trofeja uputili su Ministarstvo inostranih poslova Mađarske i Fudbalski klub Vašaš, a pehar je danas preuzeo počasni konzul Mađarske u Banjaluci Slaven Grbić.

-U ovoj godini Vašaš prelazi na novi stadion a samim tim biće izgrađen i novi klupski muzej, koji će krasiti replika ovog prelaznog pehara. Vašaš je sportski kolektiv sa velikom tradicijom i klub koji je čak šest puta osvajao ovaj trofej i sada želi da ga posudi do ljeta, do kada će biti urađena vjerodostojna kopija pehara, rekao je Grbić.

Direktor Fudbalskog kluba Borac Dejan Lukendić nije krio zadovoljstvo početkom saradnje sa renomiranim mađarskim klubom.

-Čast nam je, svakako, što smo stupili u kontakt sa ovim klubom sa kojim ćemo ubuduće ostvariti kvalitetnu saradnju. Za šest mjeseci, koliko će pehar biti u Budimpešti, naći ćemo način da zakažemo utakmicu seniora dva kluba, istakao je Lukendić.

Prije te, prijateljsku utakmicu sa odgovarajućom selekcijom Vašaša odigraće fudbaleri Borca rođeni 2009. godine.

-13. aprila 36 dječaka rođenih 2009. godine putuje u Budimpeštu. Planirano je da se obiđe stadion Vašaša, na dan dolaska biće obavljen trening, dok je utakmica dan kasnije. Mi ćemo najkasnije u septembru ugostiti njihovu selekciju, dok bi u međuvremenu trebalo da bude odigrana utakmica seniorskih ekipa. To je priča koja obećava i zahvalio bih se rukovodstvu na uspostavljenim kontaktima, naglasio je trener u omladinskoj školi FK Borac Milan Ozren.

Prvi osvajač Mitropa kupa, osnovanog 1927. godine bila je praška Sparta. Pehar su još osvajali Ferencvaroš, Ujpešt, bečki Rapid, Bolonja, Crvena zvezda, Vojvodina, Fiorentina, zenički Čelik, Udineze, Milan…

Fudbaleri Borca su 1992. godine, tada pod trenerskom palicom Zorana Smileskog, savladali u polufinalu takmičenja u italijanskoj Fođi istoimenog domaćina, dok su u finalu nadigrali mađarski Vašutaš.

Borac, prema zvaničnim podacima UEFA, te 1992. godine bio uvršten među 100 najboljih klubova na Starom kontinentu.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.