БОРАЦ У БУДУЋНОСТИ БЕЗ ВУЛЕТА ТРИВУНОВИЋА

Бањалучки Борац у четвртак увече освојио је пехар побједника Купа Града, а недуго затим остао без шефа стручног штаба.

Управа Бањалучана одлучила је да се Тривуновићу захвали на сарадњи, а овакву одлуку је појаснио члан УО клуба Вицо Зељковић.

„Испред клуба не може бити појединац, како Тривуновић, тако ни било ко други. Већ дуже вријеме знали смо за потенцијални проблем с њим, жељели смо преко спортског директора Оливера Јандрића, који је по хијерархији одмах изнад њега, кроз састанке и разговоре да ријешимо тај проблем, али нисмо успјели“, нагласио је Зељковић.

Како је навео, један од кључних разлога је тај што Тривуновић није форсирао младе играче, што је био један од главних циљева ове сезоне.

„Вуле је, као млад човјек, све ово доживио врло емотивно. Није схватио наш петогодишњи план и пројекат. У првој години испунили смо скоро све циљеве, а нисмо жељели њему да се петљамо у посао, одређујемо тактику и сл. Наравно, имао је резултате који су више него добри и са те стране смо задовољни.Управа је у јануару довела шест, седам играча који су нас коштали колико кошта цијела лига. Жељели смо, осим повратка у Премијер лигу БиХ, да форсирамо младе играче, те да на љето имамо јасну слику ко од њих колико може. Морали смо да размишљамо о трансферима, како би попунили буџет“, истакао је.

Зељковић се осврнуо на недавну посјету руководства Борца новом шампиону Хрватске, Ријеци.

„Ријека је организован клуб, иза којег стоји капитал. Иза њих стоји човјек који све финансира, али и такав клуб 50 одсто својих прихода обезбјеђује кроз трансфере. То значи, уколико желимо некога продати, морамо стати иза њега. Ми смо од Тривуновића захтијевали, а то није био интерес ни мене, ни Оливера Јандрића, нити било кога другог из Управе, него став клуба, да се форсирају млади играчи, што тренер није препознао и уважио. Имали смо проблеме с тим и током сезоне, али нисмо хтјели у току првенства да правимо резове, јер све радимо системски.“

Члан Управе Борца, иако није желио да истиче појединце, поменуо је једно име – Владана Даниловића, због којег је, између осталог, дошло до неслагања управе и тренера.

„Тренер је сматрао да он не треба да игра, да је млад, да је још рано и сл, док је мишљење свих нас било потпуно другачије. То се видјело и по понудама које добијамо за њега. Тражили смо да игра, настао је проблем и на крају се испоставило да нам је Даниловић донио три побједе и био један од наших најбољих играча. Тривуновић је и јуче искористио прилику да га остави на клупи, чим је могао ‘склонити’ играча испод 21 године. Једна утакмица није толико битна, не чини и неће продати играча, али овдје се ради о једном систему, концепту који смо замислили на почетку“, појаснио је Зељковић.

Борац је освајањем титуле у Првој лиги Републике Српске остварио примарни циљ. Иза леђа је оставио Подриње чак 21 бод.

„Нама није било битно да ли ћемо титулу освојити са два или 25 бодова предности. Међутим, тренер је очигледно гледао свој интерес, покушавао да сруши све могуће рекорде, што има и позитивне стране. Али, као у свакој кући, тако и у Борцу, морају се знати приоритети“, поручио је.

Иако је било најављено да ће Тривуновић сједити на клупи до краја сезоне, то се неће десити, с обзиром да је Управа клуба јуче експресно реаговала и након дуела с Крупом уручила отказ тренеру.

„Након Тривуновићевих ријечи јуче, које нису биле нимало укусне и пријатне, морали смо да реагујемо. Али, то је његово мишљење и он је то тако доживио, опет понављам, можда и превише емотивно.“

Тривуновић је нагласио како Управа клуба није била коректна, те да је одавно тражила његовог насљедника, без да је обавила разговор са досадашњим шефом стручног штаба. Зељковић ту не види ништа спорно.

„То није било никакво причање иза леђа, већ више пријатељски разговори, током којих смо жељели да видимо како и други размишљају, што је у спорту потпуно нормално. Жеља нам је била, у случају да дође до овакве ситуације, да имамо јасну слику и код других људи“, поручио је члан УО Борца.

Такође, тренер који је са Борцем у прволигашком друштву остварио импресивне резултате те изборио експресан повратак у Премијер лигу БиХ послије дуела са Крупом изјавио је како је у децембру добио посљедњу плату, што „довољно говори о начину на који је третиран од стране Управе“.

„Мислим да то није тачна информација. Али, имаћемо састанак са Тривуновићем јер желимо људски да се растанемо с њим. Позабавићемо се финансијама да видимо да ли је то заиста тако. Ако буде, потрудићемо се да дугове исплатимо одмах у току дана“, рекао је Зељковић и додао:

„Мислим да није било потребе за јавно спомињање његове плате од 1.000 КМ, чиме је још једном показао незрелост. Колика год да је плата, то је ствар клуба и њега. Његова плата јесте била 1.000 КМ, јер је и он био дио овог пројекта. Прије Борца водио је Слогу из Српца и Слободу из Мркоњић Града, гдје се није баш прославио. И поред неискуства, дали смо му шансу да ради са овом екипом која је дупло јача него што треба за ову лигу. Жеља нам је била да изгурамо до љета, а онда да сједнемо и видимо да ли ће он наставити у том смјеру, или као помоћник и сл. Али, након овавке одлуке, мораћемо потражити новог тренера.“

Претходних дана у писаним медијима могло се прочитати да би Љубинко Друловић или Зоран Милнковић могли бити Тривуновићеви насљедници. Ипак, Зељковић не жели да говори о именима.

„Разговарали смо са неколико тренера, али ти разговори су више били савјетодавни. Жељели смо да видимо како ти стручњаци размишљају, како виде тренутну ситуацију и шта они имају да понуде клубу. Ту није било неких конкретних разговора о преузимању клуба. Све ове приче које сам раније навео Тривуновић је доживио као нешто што смо хтјели да му наметнемо, што је потпуно погрешно“, додао је и још једном се вратио на састанак на „Кантриди“:

„Опет се враћам на Ријеку. Разговарали смо и с њима о улози тренера и спортског сектора. Сложили смо се да се тренеру не треба мијешати у посао, он мора имати своју аутономију. Али, мора се знати шта је интерес клуба, а Тривуновић је то знао од почетка и тренер томе треба да се прилагоди. Ипак, он је гурао по свом, што је довело до овакве одлуке“, закључио је на крају Зељковић.

До краја сезоне у Првој лиги Републике Српске остала су још три кола. „Црвено-плаве“ очекују сусрети са Дрином, Текстилцем Корт и Рудар Приједором, након чега ће бити спуштена завјеса на успјешну сезону у којој је изборен повратак у бх. елиту.

У наредним данима биће познато да ли ће Тешић остати на клупи до краја сезоне или ће руководство Великана из Платонове експресно реаговати, пронаћи насљедника Вулета Тривуновића, како би што прије кренуо са радом и формирањем екипе за наступ у Премијер лиги БиХ на јесен.

МАРКО ТЕШИЋ

Данашњи тренинг водиће досадашњи Тривуновићев помоћник Марко Тешић, који ће сједити на клупи до доласка новог шефа стручног штаба.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.