БОРЧЕВИ ВЈЕЧИТИ МЛАДИЋИ НАКОН 30 ГОДИНА ПОНОВО ЗАЈЕДНО

fkb

FKB 2

Каралић, Малбашић, Матаја, Билбија, Липовац, Шпица, Дургутовић, Матејић, Беширевић, Поповић. Лупић…готово да не постоји Борчев навијач који не зна напамет ових стартних 11 играча са финала Купа маршала Тита који су тог 11. маја 1988 побједили велику Црвену звезду и донијели пехар у Бањалуку.

Данас, то јест вечерас, већина њих поново се окупила у граду на Врбасу и након 30 година присјетили су се утакмице каријера коју су одиграли на стадиону ЈНА у Београду.

На прославу јубилеја од играча дошли су Стојан Малбашић, Марио Матаја, Милорад Билбија, Дамир Шпица, Амир Дургутовић и Божур Матејић, а ту су били јос Антон Јаковљевић, Жељко Бабић, Веселин Ковачевић и Алберт Побор који су били чланови те генерације.

– Отишли смо аутобусом са дрвеним столицама у Београд, кад смо дошли на стадион вратили су нас јер су мислили да смо бањалучка публика. Побиједили смо екипу Звезде, која је уз само два-три нова играча три године касније постала првак европе и свијета. Ипак, Борац је освојио Куп Југославије, а прве честитке смо добили од фудбалера Партизана. Сутрадан у Бањалуци нас је дочекало 40.000 навијача, рекао је асистент код поготка Лупића, Амир Дургутовић.

Капитен тадашњег тима црвено-плавих Дамир Шпица захвалио се актуелном руководству бањалучког клуба што им је омогућило евоцирање овако лијепих успомена.

– Вјероватно је то финале било можда и најбољи меч наше генерације. Нису нам даване ни најмање шансе, али били смо компактан тим пуних пет година и Звезда нас је мало потцијенила, што им се обило о главу, изјавио је Шпица.

Тадашњи предсједник клуба Месуд Мулаомеровић признао је да се осјећа узбуђено баш као и прије три деценије, али и додао да постоје и неке важније ствари од трофеја.

– Најважније од свега је да је Борац стварао и ствара не само добре фудбалере већ првенствено добре људе. Зато је Борац велики био, јесте и биће велики клуб, нагласио је Мулаомеровић.

Садашњи први човјек црвено-плавих Бранко Ковачевић истакао је да се Борац увијек бори на више фронтова.

– Успјели смо да организујемо ову прославу јер смо морали да испоштујемо праве легенде Борца, од играча до тадашње управе, поносно је рекао Ковачевић.

Представник министарства породице, омладине и спорта Драган Јаћимовић нагласио да је Влада Републике Српске увијек била уз Борац.

– Били смо и бицемо уз Борац сигурно и у наредних 100 година, истакао је Јаћимовић.

Актуелни потптредсједник Борца, Вицо Зељковић свим присутним члановима „златне генерације“ уручио је пригодне поклоне, а на самом почетку је одржан и минут ћутања за прерано преминуле Слободана Каралића и Милорада Славнића.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.