|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 11.05.2018. u 23:48

BORČEVI VJEČITI MLADIĆI NAKON 30 GODINA PONOVO ZAJEDNO

fkb

FKB 2

Karalić, Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović, Matejić, Beširević, Popović. Lupić…gotovo da ne postoji Borčev navijač koji ne zna napamet ovih startnih 11 igrača sa finala Kupa maršala Tita koji su tog 11. maja 1988 pobjedili veliku Crvenu zvezdu i donijeli pehar u Banjaluku.

Danas, to jest večeras, većina njih ponovo se okupila u gradu na Vrbasu i nakon 30 godina prisjetili su se utakmice karijera koju su odigrali na stadionu JNA u Beogradu.

Na proslavu jubileja od igrača došli su Stojan Malbašić, Mario Mataja, Milorad Bilbija, Damir Špica, Amir Durgutović i Božur Matejić, a tu su bili jos Anton Jakovljević, Željko Babić, Veselin Kovačević i Albert Pobor koji su bili članovi te generacije.

– Otišli smo autobusom sa drvenim stolicama u Beograd, kad smo došli na stadion vratili su nas jer su mislili da smo banjalučka publika. Pobijedili smo ekipu Zvezde, koja je uz samo dva-tri nova igrača tri godine kasnije postala prvak evrope i svijeta. Ipak, Borac je osvojio Kup Jugoslavije, a prve čestitke smo dobili od fudbalera Partizana. Sutradan u Banjaluci nas je dočekalo 40.000 navijača, rekao je asistent kod pogotka Lupića, Amir Durgutović.

Kapiten tadašnjeg tima crveno-plavih Damir Špica zahvalio se aktuelnom rukovodstvu banjalučkog kluba što im je omogućilo evociranje ovako lijepih uspomena.

– Vjerovatno je to finale bilo možda i najbolji meč naše generacije. Nisu nam davane ni najmanje šanse, ali bili smo kompaktan tim punih pet godina i Zvezda nas je malo potcijenila, što im se obilo o glavu, izjavio je Špica.

Tadašnji predsjednik kluba Mesud Mulaomerović priznao je da se osjeća uzbuđeno baš kao i prije tri decenije, ali i dodao da postoje i neke važnije stvari od trofeja.

– Najvažnije od svega je da je Borac stvarao i stvara ne samo dobre fudbalere već prvenstveno dobre ljude. Zato je Borac veliki bio, jeste i biće veliki klub, naglasio je Mulaomerović.

Sadašnji prvi čovjek crveno-plavih Branko Kovačević istakao je da se Borac uvijek bori na više frontova.

– Uspjeli smo da organizujemo ovu proslavu jer smo morali da ispoštujemo prave legende Borca, od igrača do tadašnje uprave, ponosno je rekao Kovačević.

Predstavnik ministarstva porodice, omladine i sporta Dragan Jaćimović naglasio da je Vlada Republike Srpske uvijek bila uz Borac.

– Bili smo i bicemo uz Borac sigurno i u narednih 100 godina, istakao je Jaćimović.

Aktuelni potptredsjednik Borca, Vico Zeljković svim prisutnim članovima „zlatne generacije“ uručio je prigodne poklone, a na samom početku je održan i minut ćutanja za prerano preminule Slobodana Karalića i Milorada Slavnića.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net