ДРАШКО ИЛИЋ ПОНУДИО ОСТАВКУ

Руководство бањалучког Борца, на челу са предсједником Управног одбора Драшком Илићем, понудило је колективну оставку, која ће бити разматрана на Скупштини клуба сљедећег мјесеца.

Фудбалски клуб Борац могао би ускоро да остане без комплетне Управе, с обзиром да је руководећи орган клуба, на челу са предсједником УО Драшком Илићем, одлучио да понуди оставку, која ће бити разматрана за мјесец дана на Скупштини клуба.

Како су у клубу нагласили, руководство овакву одлуку није донијело због елиминације из Купа Босне и Херцеговине од Широког Бријега, већ због небриге надлежних органа у Граду и Републици Српској да помогну „Великану из Платонове улице“ у санирању огромних финансијских проблема.

Предсједник бањалучког клуба Драшко Илић у за њега неуобичајеном емотивнијем излагању је објаснио да разлог никако није елиминација из Купа БиХ у Широком Бријегу.

– Одлуку сам донио, заједно са сарадницима прије мјесец дана да понудимо оставку Скупштини клуба, али то не значи да ће Борац бити обезглављен до краја сезоне. У наредних мјесец дана ће се морати изнаћи рјешења за будућност нашег клуба – рекао је Илић на почетку излагања.

Као разлоге први човјек црвено-плавих навео је катастрофалну економску ситуацију у клубу која је због недомаћинског односа претходних управа нарасла на милионске износе, али и апострофирао потпуну небригу надлежних у Граду Бањалуци и Републици Српској за Борац, али и за друге спортске колективе.

– Ми више нисмо у стању да санирамо огроман дуг, вратили смо досад у посљедњих годину и по дана око 700.000 КМ, омогућили да клуб функционише, готово све припремили за изградњу помоћног терена, али вода нам је сад дошла до грла. Сав тај новац који смо вратили завршио је на рачунима повјерилаца због чега су испаштали играчи и радна заједница.

Илић је помало киван и на надлежне градске и републичке власти због њиховог односа према Борцу и спорту уопште, а посебно се осврнуо и на банке у граду на Врбасу, које по његовом мишљењу пљачкају Бањалучане.

– Борцу су сви окренули леђа и Град и Српска. Не могу да прихватим да је годинама спорт заобиђен и на маргини дешавања. Нама је Град дао управљање Градским стадионом, који је у власништву Бањалуке, и ми од њега имамо само обавезе, док с друге стране дворану Борик прогласи јавном установом која се финансира из буџета са 1.9 милиона марака. Осим што запослени у Борику примају плате из буџета, могу и да изнајмљују дворану и додатно зараде, док нама стижу само рачуни за наплату. Код нас тренирају бројни спортски колективи, од атлетичара до боксера, често нам организују и хуманитарне концерте, а на нама је да све санирамо и поплаћамо рачуне – у једном даху је изјавио Илић и наставио:

– Сва наша обраћања за помоћ су наишла на затворена врата. Рецимо, ниједна банка у Бањалуци, која пљачка наше грађане, то могу да кажем јер сам по вокацији економиста, не налази за сходно да помогне спорт или културу и морам да изразим незадовољство што Влада РС или руководство Бањалуке није пронашло модалитет да их на неки начин присили да то ураде. Али, на жалост, Борац је препуштен сам себи.

Према његовим ријечима, радници у Борцу немају повезан радни стаж, немају здравствено осигурање, а у таквом проблему су и бројне клупске легенде које долазе у клуб и траже помоћ у најосновнијим стварима.

– Ако се нешто не промијени, овакав однос према спорту је неодржив. Борац неће имати никакве шансе да преживи.

Као једину свијетлу тачку у Борцу поред актуелне гарнитуре управе, играча и тренера, Илић је навео најватреније навијаче клуба, популарне „Лешинаре“.

– Они су једини стали уз нас, помагали колико су могли и никад нису оставили Борац на цједилу. Желим такође да се захвалим Бањалучанима на „несебичној“ подршци, њих око 100 дође на „Запад“ на домаћим утакмицама иако смо отворили и „Сјевер“ и „Исток“ бесплатно. Толико о њиховој подршци Борцу, а сад да направите анкету на улици, сви имају мишљење о клубу.

Предсједник Борца у оставци је нагласио на крају и да је Борац пословао успјешно док је његова гарнитура била на власти.

– Одговорно тврдим да ниједан фенинг није потрошен нелегално за вријеме мог мандата! Замислите шта бисмо урадили да смо тих 700.000 КМ које смо вратили повјериоцима могли да уложимо у играче. Иовако наше младе фудбалере прате бројни европски клубови што није био случај до сада – Сампдорија, Ница, Фиорентина, Спарта и други озбиљни клубови. Поновићу, овом понуђеном оставком Борац неће остати без главе до Скупштине – закључио је Илић.

Скупштина Великана из Платонове биће одржана по завршетку текуће фудбалске сезоне у Премијер лиги Босне и Херцеговине.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.