ДРАШКО ИЛИЋ ЗВАНИЧНО ПОДНИО ОСТАВКУ

Драшко Илић званично је поднио оставку на мјесто предсједника Управног одбора Фудбалског клуба Борац. Након што је на конференцији за новинаре, одржаној 30. априла, односно дан након реванш утакмице полуфинала Купа, понудио оставку на мјесто првог човјека клуба, јуче је на сједници Скупштине клуба, којој је присуствовало 16 од укупно 27 делегата, оставка званично и поднесена.

На засједању делегати су усвојили неколико одлука. Одлучено је да се формира петочлани преговарачки тим који ће до 1. јула, за када је планирано ново засједање које ће бити изборног карактера, обави разговоре са челницима Града Бањалука и ресорних министарстава како би се нашло рјешење за излазак из тешке финансијске ситуације у којој се клуб налази. У саставу споменутог преговарачког тима налазе се Драшко Илић, Дарко Љубојевић, Дејан Травар, Мићо Миловановић и Предраг Згоњанин. Превасходни задатак тима биће изналажење 150 000 КМ које Борац треба да плати повјериоцима до 15. јула, како би уопште био жријебан за наредну сезону Премијер лиге.

Такође, упућени су апели да се што хитније предложи Нацрт новог Закона о спорту, да се коначно крене у реализацију пројекта „помоћни терени“, те да се упути иницијатива да се Градски стадион врати на управљање Граду Бањалука.

Говорећи о будућем функционисању клуба, Драшко Илић истакао је да „Борац више не може овако“.

– Клуб више не може да функционише на начин како функционише сада. 30. априла сам понудио оставку, заједно са остатком Управног одбора, како би се тим поступком пробудиле релевантне структуре, а и бањалучка спортска јавност, како би се кренуло у процес оздрављења Борца. Међутим, за ових мјесец дана ништа се од тога није десило, осим пријатељске утакмице са новосадском Војводином, коју су иницирали наши навијачи. Праве подршке осим навијача Борац нема и у таквом окружењу бесмислено је да више будем предсједник Управног одбора. Не могу више да замарам ни себе 6 до 8 сати дневно, а ни своје сараднике када немамо подршку оних који би требало да нам помогну – рекао је Илић на обраћању делегатима.

На сједници једногласно су усвојени и Извјештај о раду предсједника и Управног одбора и Финансијски извјештај у периоду од 1. марта 2014. до 31. децембра 2014. и од 1. јануара 2015. до 30. маја 2015. године.

О раду Управног одбора говорио је потпредсједник клуба и Фудбалског савеза БиХ Дарко Љубојевић.

– За вријеме мандата Управног одбора, који је управљао клубом од марта прошле године, урађено је много позитивних ствари. Враћено је око 656 000 конвертиблних марака дуга према одређеним повјериоцима, а, сарађујући са адвокатском канцеларијом Стевановић из Бијељине, добили смо неколико спорова са нашим бившим играчима, гдје прије свега мислим на Крунића, Ђорђића и Ћорића. Преко исте адвокатске канцеларије смо ријешили дуг који је ФК Рад имао према Борцу на основу трансфера Душка Сакана, док смо преко адвокатске агенције из Берлина кренули у рјешавање дуга од 39 000 КМ који Севиља има према Борцу на основу некадашњег фудбалера Борца Мирослава Стевановића. Успостављен је добар рад у омладинској школи, кадети и јуниори Борца су у самом врху табеле у својим старосним категоријама, те је неколико младих играча из нашег омладинског погона прикључено првом тиму. Такође, остварена је и спортско-пословна сарадња са Црвеном звездом и Војводином, са којима смо у протеклом периоду одиграли двије пријатељске утакмице – рекао је Љубојевић.

„У протеклих годину дана, Борац је живио прошлост, а не садашњост или будућност, како би требало да буде“, ријечи су којима је Драшко Илић почео излагање о раду Управног одбора на чијем челу је био 14 мјесеци.

– За ових годину дана стално смо морали да враћамо дугове које су направиле претходне управе клуба својим злочиначким понашањем. Исплаћивана су дуговања према бившим тренерима и запосленицима који су добијали отказе: Милану Вукељи, Јосипу Пелцу, Богдану Петковићу… као и према појединим играчима који су некада носили дрес Борца. Због тога никако нисмо успијевали да адекватно испратимо обавезе према онима који су сада у клубу – рекао је Илић, поново се осврнувши на пројекат изградње помоћних терена иза сјеверне трибине Градског стадиона.

– Да су већ изграђени помоћни терени, ситуација би у Борцу по многим питањима била далеко боља и доста ствари би изгледало другачије. Мислим да је крајње вријеме да се коначно крене у реализацију тог пројекта јер је Борац са своје стране обавио све припремне радње. Такође, сматрам да би коначно требало Градски стадион вратити под ингеренције Града. Стадион је предат на кориштење Борцу и управа која је то потписала направила је неопростиву грешку. Борац од тог потписа има само губитке који износе 600 000 КМ на годишњем нивоу јер једини плаћа воду, струју, гријање, а притом није једини корисник стадиона – рекао је Илић.

На крају свог излагања Илић је истакао да је ће почетком наредне сезоне фудбалери Борца на Градском стадиону у Бањалуци одиграти пријатељску утакмицу са екипом Барија. Договор је постигнут на недавном састанку директора италијанског клуба са Илићем и директором Зрилићем који је одржан у Мостару.

Нови чланови Скупштине

Драшко Илић је на почетку данашње сједнице навео да је садашњи сазив Скупштине „освјежен“ са седам нових чланова, који су на мјестима делегата, према Илићевим ријечима, замијенили „неактивне представнике градске управе, који нису показали жељу да помогну Борцу“. Нови чланови су: Јован Росић, Горан Ђукић, Оливер Гачић, Горан Трнинић, Синиша Трнинић, Горан Талијан и Владо Росић.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.