Husnija Hune Fazlić 1943-2022

Otišao je jedan od najvećih Borčevaca, fudbalski uzor, čovjek za primjer svima. Husnija Fazlić preminuo je u 80.godini života, ali njegova igračka i trenerska karijera u Banjaluci nikada neće biti zaboravljena. Zlatnim rukopisom, naš Hune, pisao nam je klupsku istoriju, a teško je, kažu, dati pravičan sud da li je bio bolji kao fudbaler ili trener. Plijenio je harizom na i van terena, a njegova vjernost Borčevim crveno plavim bojama priča je koja ostaje u amanet svima kojima je naš Velikan u srcu.

“Dragi moj treneru, prijatelju, Hune mo. Prošli smo zajedno mnogo toga, i na terenu i van njega. Mnogo toga zajedničkog smo imali, skupa proveli lijepe dane u BSK-u, ali nas je naš Borac učinio nerazdvojinim. Borcu si dao sve što si imao, a Borac je od tebe stvorio borca koji nikad ne odustaje” , rekao je Stojan Malbašić, predsjednik FK Borac.

Otkrio je Malbašić i jednu anegdotu koja se dogodila uoči utakmice sa Crvenom zvezdom u finalu Kupa Jugoslavije.

„Sjećam se da sam četiri dana prije velikog finala doživio težu povredu. Međutim, želja da nastupim u završnici bila je prevelika. Govorio sam da mogu, ali nisam mogao. Hune je dan pred meč izdiktirao sastav, a mene nije bilo u njemu. Preko njegovih najbližih saradnika sam tražio me uvrsti na spisak. On je i sam znao da nisam ni 50 odsto spreman, ali me je sutradan uvrstio u sastav. Odigrao sam tu utakmicu, a ostalo je istorija”, rekao je Malbašić.

Kapiten je tada bio Damir Špica, koji je za Husniju Fazlića rekao da je bio čovjek fudbala, ali da je, što je važnije od svega, uvije bio i ostao čovjek.

„Ima onih koji kažu da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu. Mi, koji smo rasli uz tebe, ne bi se složili sa tim. Za nas je fudbal uvijek bio najvažnija stvar, igra koja je nalik životu. Hune moj, uz tebe smo naučili da je važno biti Borac. Na terenu i van njega. Od tebe smo naučili da nema nepremostivih prepreka i da je sve moguće, ako daješ sve od sebe.Od nas, golobradih mladića, stvorio si ratnike koji su bili spremni da za Borac urade sve što je potrebno da bi stigli do pobjede. Naučio si nas da je marljiv rad jedini put koji vodi ka uspjehu. Učio si nas da nikada ne odustajemo, da na svaki udarac uzvratimo još jače.Bio si čovjek fudbala, ali je najvažnije da si uvijek bio i ostao čovjek. Spreman da pomogne, spreman da sasluša, udijeli savjet, ali i kritiku, uvijek neophodnu da bi čovjek krenuo naprijed”, rekao je Damir Špica, kapiten naše zlatne generacije.

Husnija Fazlić, za FK Borac odigrao je 506 utakmica, a postigao je skoro 400 golova. Plijenio je svojom harizom na i van terena, a njegova vjernost Borčevoj crveno plavoj boji, priča je koja ostaje u amanet svima da se prenosi s koljena na koljeno, sve dok Vrbas Banjalukom teče.

„Husnija Fazlić je ubjedljivo najkvalitetniji i najbolji fudbaler svih vremena koji je igrao u Borcu. On je to pokazivao svojom harizmom, imao je jedan poseban talenat za vođu. Rijedak kvalitetan fudbaler, a da je postigao istu takvu karijeru i teško bi se moglo komparirati da li je bio bolji fudbaler ili trener. “ poručio je Rodoljub Petković, nekadašnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske i dugogodišnji prijatelj našeg Huneta.

Husnija „Hune“ Fazlić biće sahranjen u Bremenu 19.oktobra.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.