|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 17.11.2015. u 20:45

ILIĆ: NE BUDE LI KANDIDATA, DOKUMENTACIJA SKUPŠTINI

Predsjednik Fudbalskog kluba Borac u ostavci Draško Ilić danas se pretposljednji put obratio predstavnicima medija obavljajući funkciju prvog čovjeka kluba. Posljednje izlaganje kao čelni čovjek Velikana iz Platonove Ilić će imati 23. novembra u 17 časova u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu, kada će biti održana sjednica Skupštine, nakon koje Ilić, kako je i sam rekao, više neće ni dan provesti na čelu kluba, ali će ostati član Skupštine ispred Područnog fudbalskog saveza Banjaluka, iz kojeg je, takođe, pred kraj današnje konferencije za novinare, najavio povlačenje.

Takođe, nakon 23. novembra u direktorskoj kancelariji u Vladike Platona 6 sigurno više neće sjediti ni Robert Zrilić, koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju, o kojoj je danas govorio i Ilić na samom početku pres-konferencije.

– U potpunosti razumijem podnošenje ostavke od strane Roberta Zrilića i lično sam ga, kao prijatelja, zamolio da više ne bude na toj funckiji. Prvenstveni razlog je krivična prijava koja je protiv njega podnesena zbog slučaja Džaja, u kojem nema ni najmanje Zrilićeve krivice. Robert Zrilić je krivac neuređenog sistema, kako u klubu, tako i u državi, i u takvom okruženju je besmisleno da čovjek, koji iza sebe ima karijeru i život bez mrlje i koji trpi pritiske i klevete sa svih strana, i dalje bude na jednoj tako važnoj funkciji – naveo je predsjednik u ostavci na početku svog današnjeg izlaganja, dodavši da se od podnošenja stavke nije pojavio niko ko bi preuzeo funkciju prvog čovjeka kluba, a da su se o stanju u klubu izjasnili samo navijači, Lešinari, otvorenim pismom gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću.

– Sjednica Skupštine će prvenstveno biti izvještajnog karaktera i na njoj ćemo u pisanom i usmenom obliku podnijeti svoj izvještaj u radu u proteklom periodu, odnosno od dana kada je ova uprava stigla u klub pa do danas. Sjednica će biti i izborna ukoliko Verifikaciona komisija imenuje nekoga ko bi se prihvatio posla i sjeo u upražnjenu fotelju predsjednika kluba. Ukoliko se to desi, odnosno ukoliko se pojavi kandidat koji će tog dana biti izabran za novog predsjednika Borca, Robert Zrilić i ja ostaćemo u klubu kako bi se, logično, izvršila primopredaja. Ako se, pak, ne pojavi niko, tog dana ćemo predstavnicima Skupštine, vjerovatno njenom najstarijem članu, predati svu dokumentaciju i to će biti naš posljednji čin na ovim funkcijama – nastavio je Ilić.

Predsjednik Borca u ostavci danas je prezentovao dva modela funkcionisanja kluba, kratkoročni i dugoročni.

– Kratkoročni nije ništa drugo nego tipično privremeno gašenje požara u klubu kako bi se ušlo u proljećni dio sezone i isti priveo kraju i da bi se to obavilo, klubu je potrebno između 400 000 i 500 000 KM samo za takmičenje. Sa druge strane, Borac od toga ne bi imao ništa, čak ni da teoretski osvoji Kup BiH jer u situaciji u kakvoj se sada načazi, ne bi dobio evro-licencu ni u narednih 10 godina. Da bi se primijenio dugoročni model funkcionisanja kluba, potrebno je izvršiti nekoliko rezova ključnih za opstanak ovog kluba. Kao prvo, Vlada Republike Srpske hitno mora da donese novi Zakon o sportu, koji bi omogućio klubovima da imaju svog titulara. Kao drugo, Vlada RS mora da otpiše sva nenaplativa poreska dugovanja kako Borcu, tako i ostalim sportskim kolektivima jer je to jedini način da isti krenu putem napretka. Kao treće, Gradski stadion mora da bude vraćen u nadležnost grada Banjaluka jer, prema sadašnjem stanju, ovo zdanje svi koriste, preko atletičara, rukometaša, rekreativaca, pa i sportski savezi, na njemu se održavaju koncerti i ostale manifestacije, a sve fakture dolaze Borcu na naplatu. Svake godine za korištenje stadiona Borac je dužan da plati 650 000 KM, a kada se zna da Grad Borcu daje sredstva u iznosu od 200 000 KM, jasno je da je Borac svake godine u startu u minusu od 450 000 KM. Kada bi se te tri stvari riješile, siguran sam da bi mnogi poletjeli da budu predsjednici kluba jer bi tada na snazi bilo jedno uređeno stanje – zaključio je Ilić.

Inače, prema pisanju pojedinih medija, nedavno je usvojen budžet Grada Banjaluka, a jedna od stavki u istom je i izgradnja pomoćnih terena iza sjeverne tribine Gradskog stadiona. Prema Ilićevim riječima, u proteklih nekoliko dana održano je niz razgovora sa određenim predstavnicima Grada uz prisustvo Roberta Zrilića, te navodi da uskoro može da se očekuje raspisivanje tendera za odabir izvođača koji bi obavio taj posao jer je, kako je rekao Ilić, pribavljena sva neophodna dokumentacija, uključujući i građevinsku dozvolu.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net