ИНТЕРВЈУ: СЛАВИША БОЖИЧИЋ

У првом, од серије интервјуа на fkborac.net, имали сте прилику да поставите питања новом шефу стручног штаба – Славиши Божичићу. Хвала свима који су то и учинили!

Какви су вам први утисци о играчима, клубу и граду?

– Када сам прихватио улогу првог тренера Борца знао сам у какву средину долазим. Назвао бих је правом фудбалском, јер је Борац институција са навијачима које има ријетко који клуб у БиХ. Град је предиван, нисам имао довољно времена да обиђем све дестинације, али биће прилике. Најважније је да своју мисију започнем побједом и тако вратим играчима пољуљано самопоуздање.

У протеклих неколико година Борац, унаточ добрим резултатима, није могао претјерано да се похвали агресивном и ефикасном игром. Колико сте упознати са могућностима играчког кадра и какав Борац очекујете у наставку?

– Затекао сам респектабилан играчки кадар. Борац у својим редовима има неколико искусних фудбалера, али и неколицину млађих који својим радом морају показати да заслужују црвено – плави дрес. Моја тренерска филозофија је „дати гол више“, поборник сам резултата 3:2, 4:3 наравно у корист моје екипе. Обећавам да ће Борац у другом дијелу сезоне играти нападачки фудбал, у свим срединама у којима сам радио гајио сам такав стил па нема разлога да тако не буде и у Бањалуци.

У случају да се понови недисциплина и незалагање у игри код појединих играча, тј. прије свега, непоштовања дреса који носе и навијача који их вјерно прате имате ли потпуну подршку управе и одријешене руке да спроведете санкције које иначе практикујете у таквим ситуацијама?

– Апсолутно. Ја одговарам за атмосферу у екипи, за дисциплину, али током седмице кроз рад на тренинзима јасно се види ко је спреман а ко не за наступ. Ријетко ми се дешавало да се играчи не залажу на терену, јер такве не стављам у стартних 11.

Да ли ћете играти офанзивно и на гостовањима, јер сви знамо да је овдје велика разлика између домаћих утакмица и оних у гостима?

– Увијек ћемо играти за гол више и да стварамо шансе. Некада ће реализација истих бити боља некад лошија, али сигурно је да се нећемо панично бранити на гостовањима, јер Борац има такву екипу да сваком може дати гол. Знам да се у Премијер лиги БиХ тешко долази до бодова у гостима, али и ту се ситуација знатно поправила у задње двије – три године. Треба вјеровати у властити квалитет и онда резултат неће изостати.

Да ли сматрате да су играчи довољно физички спремни?

– Ја нисам прошао зимске припреме са екипом и то је одређени минус. Међутим, не тражим алиби јер сам се прихватио овог посла вјерујући да све евентуалне недостатке могу исправљати у ходу. Прва утакмица ће ми донијети одговоре на нека питања, нема сумње да је потенцијал ове екипе огроман, само га треба презентовати на терену.

Какве су вам прогнозе за шампионат и Куп БиХ?

– Ми ћемо се борити на оба фронта. Реално, веће су нам шансе да освојимо трофеј у Купу, иако имамо негативан резултат из првог меча, али и у првенству ћемо настојати држати прикључак за Жељезничаром и тако изборити излазак на европску сцену.

Порука за навијаче?

– Увијек сам цијенио навијаче Борца, то је армија која даје одређени стимуланс играчима на терену. Вултуреси навијају свих 90 минута и на нама је да им побједама узвратимо за неизмјерну подршку коју нам пружају.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.