|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 23.03.2012. u 17:55

INTERVJU: SLAVIŠA BOŽIČIĆ

U prvom, od serije intervjua na fkborac.net, imali ste priliku da postavite pitanja novom šefu stručnog štaba – Slaviši Božičiću. Hvala svima koji su to i učinili!

Kakvi su vam prvi utisci o igračima, klubu i gradu?

– Kada sam prihvatio ulogu prvog trenera Borca znao sam u kakvu sredinu dolazim. Nazvao bih je pravom fudbalskom, jer je Borac institucija sa navijačima koje ima rijetko koji klub u BiH. Grad je predivan, nisam imao dovoljno vremena da obiđem sve destinacije, ali biće prilike. Najvažnije je da svoju misiju započnem pobjedom i tako vratim igračima poljuljano samopouzdanje.

U proteklih nekoliko godina Borac, unatoč dobrim rezultatima, nije mogao pretjerano da se pohvali agresivnom i efikasnom igrom. Koliko ste upoznati sa mogućnostima igračkog kadra i kakav Borac očekujete u nastavku?

– Zatekao sam respektabilan igrački kadar. Borac u svojim redovima ima nekoliko iskusnih fudbalera, ali i nekolicinu mlađih koji svojim radom moraju pokazati da zaslužuju crveno – plavi dres. Moja trenerska filozofija je “dati gol više”, pobornik sam rezultata 3:2, 4:3 naravno u korist moje ekipe. Obećavam da će Borac u drugom dijelu sezone igrati napadački fudbal, u svim sredinama u kojima sam radio gajio sam takav stil pa nema razloga da tako ne bude i u Banjaluci.

U slučaju da se ponovi nedisciplina i nezalaganje u igri kod pojedinih igrača, tj. prije svega, nepoštovanja dresa koji nose i navijača koji ih vjerno prate imate li potpunu podršku uprave i odriješene ruke da sprovedete sankcije koje inače praktikujete u takvim situacijama?

– Apsolutno. Ja odgovaram za atmosferu u ekipi, za disciplinu, ali tokom sedmice kroz rad na treninzima jasno se vidi ko je spreman a ko ne za nastup. Rijetko mi se dešavalo da se igrači ne zalažu na terenu, jer takve ne stavljam u startnih 11.

Da li ćete igrati ofanzivno i na gostovanjima, jer svi znamo da je ovdje velika razlika između domaćih utakmica i onih u gostima?

– Uvijek ćemo igrati za gol više i da stvaramo šanse. Nekada će realizacija istih biti bolja nekad lošija, ali sigurno je da se nećemo panično braniti na gostovanjima, jer Borac ima takvu ekipu da svakom može dati gol. Znam da se u Premijer ligi BiH teško dolazi do bodova u gostima, ali i tu se situacija znatno popravila u zadnje dvije – tri godine. Treba vjerovati u vlastiti kvalitet i onda rezultat neće izostati.

Da li smatrate da su igrači dovoljno fizički spremni?

– Ja nisam prošao zimske pripreme sa ekipom i to je određeni minus. Međutim, ne tražim alibi jer sam se prihvatio ovog posla vjerujući da sve eventualne nedostatke mogu ispravljati u hodu. Prva utakmica će mi donijeti odgovore na neka pitanja, nema sumnje da je potencijal ove ekipe ogroman, samo ga treba prezentovati na terenu.

Kakve su vam prognoze za šampionat i Kup BiH?

– Mi ćemo se boriti na oba fronta. Realno, veće su nam šanse da osvojimo trofej u Kupu, iako imamo negativan rezultat iz prvog meča, ali i u prvenstvu ćemo nastojati držati priključak za Željezničarom i tako izboriti izlazak na evropsku scenu.

Poruka za navijače?

– Uvijek sam cijenio navijače Borca, to je armija koja daje određeni stimulans igračima na terenu. Vulturesi navijaju svih 90 minuta i na nama je da im pobjedama uzvratimo za neizmjernu podršku koju nam pružaju.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net