|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 11.05.2012. u 18:54

ISTORIJSKA GENERACIJA NA OKUPU

U Trofejnoj sali FK Borac danas je obilježena 24-ta godišnjica od osvajanja pehara namijenjenog pobjedniku Kupa Maršala Tita. Na jednom mjestu su bili junaci sa terena stadiona JNA: Špica, Karalić, Malbašić i Bilbija, vodeći ljudi kluba Mesud Mulaomerović i Milorad Slavnić, drugi trener tadašnje ekipe Nenad Gavrilović, te Zoran Kalinić, producent filma Borac i Banjaluka – jedna priča. Borac je jedini drugoligaš koji je u dugogodišnjoj istoriji Jugo fudbala osvojio ovaj trofej. A trofej, kao kapiten ekipe prvi je prigrlio Damir Špica.

– U tim trenucima mislio sam da će mi srce prepući od radosti. Za sve nas, za sve navijače Borca, Banjalučane, ali i cijelu Bosansku Krajinu bio je to uspjeh o kojem na početku sezone nismo smjeli ni da sanjamo. Međutim, korak po korak i stigli smo do cilja – istakao je Špica.

Finalna utakmica se pamti i po tome što je golman Borca Karalić odbranio penal jednom od najboljih jugoslovenskih igrača tog vremena Draganu Stojkoviću. Igrao se 81. minut kada je glavni sudija Blažo Zuber iz Bačke Topole bezazlen duel između Milorada Bilbije i Goran Milojevića, kojem je lopta već pobjegla i poslije čega je pao, okarakterisao kao prekršaj za najstrožu kaznu. Više od 25.000 navijača na stadionu JNA je zviždalo, igrači Borca su držeći se za glave prigovarali Zuberu, ali odluka je ostala nepromijenjena.

– Svi smo u tom trenutku djelovali izgubljeno, ali, na sreću, sve se srećno završilo. Uspjeh koji smo tada postigli je bio stvarno nešto posebno, a pogotovo doček koji nam je priređen na Trgu – naglasio je Bilbija.

Loptu je na bijelu tačku namjestio kapiten Beograđana Stojković. Uslijedio je pokušaj lob udaraca po sredini gola, Karalić se nije ni pomjerio i lopta je bez problema završila u njegovom naručju.

– Sama činjenica da se o 11. maju u Banjaluci i danas rado priča, govori koliki smo tada uspjeh postigli. Teško je bilo šta reći o odbranjenom penalu, ali, eto, posrećilo mi se – rekao je Karalić i dodao da mu je to beogradsko veče sigurno najljepša uspomena u fudbalskoj karijeri.

I danas se prepričava kako je gol odluke postigao Senad Lupić u 60. minutu. Akciju je započeo roviti bek Stojan Malbašić, koji i pored povrede nije htio da propusti ovaj susret. Odlično je proigrao Amira Durgutovića, a njegov centaršut na drugu stativu Lupić je glavom smjestio iza leđa Stojanovića.

– Svima nama koji smo bili učesnici tog finalnog susreta sigurno su to najradosniji trenuci u karijeri i uvijek ih se rado prisjećamo. Napravili smo fantastičan uspjeh, jer smo kao drugoligaši uspjeli da se dočepamo pehara – naglasio je začetnik akcije kod pobjedničkog gola Stojan Malbašić.

Kapiten današnje generacije Borca Draško Žarić čestitao je svim prisutnima na ovom istorijskom uspjehu i izrazio nadu da će Borac i u budućnosti bilježiti odlične rezultate na domaćoj i inostranoj sceni. Mesud Mulaomerović je naglasio da je zajedništvo tadašnje ekipe i neviđeno drugarstvo presudilo da se pobijedi budući prvak Evrope, dok je Zoran Kalinić podsjetio sve prisutne u Trofejnoj sali na značaj ovog uspjeha, kao i osvajanja Mitropa kupa, te se nada da će i nove generacije Borca omogućiti nekim novim producentima da na filmskom platnu ovjekovječe njihove blistave rezultate.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net