ОДРЖАНА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА УО

У Трофејној сали на Градском стадиону данас је одржана ванредна сједница Управног одбора Фудбалског клуба Борац на којој се расправљало искључиво о недобијању лиценце за наступ у квалификацијама за Лигу Европе. На данашњем засједању одлучено је да се пошаље допис Европској фудбалској федерацији у којем се износе аргументи који би Бањалучанима могли да помогну да UEFA донесе одлуку Борцу у корист. У наставку вијести Вам преносимо допис у цјелости.

ЕВРОПСКА ФУДБАЛСКА ФЕДЕРАЦИЈА

UEFA – НИОН

Поштована господо,

Обраћамо Вам се у нади да ћете разумјети наше оправдано незадовољство чињеницом да је Н/Ф СБиХ додијелио лиценцу за учешће у квалификацијама за Лигу Европе клубу (Зрињски Мостар) који је у Премијер лиги БиХ на крају сезоне заузео девето мјесто, а није додијелио лиценцу ФК Борац Бањалука, који је у тој истој лиги заузео треће мјесто.

ФК Борац је један од најтрофејнијих клубова у БиХ, са дугом традицијом, основан 1926. године, био побједник Купа бивше Југославије, освајач Митропа купа 1992. године, а у посљедње три године изборио је излазак на европску сцену.

Крајем прошле године клуб је дошао у тешку кризу у организационом и финансијском смислу, комплетна управа је поднијела оставку, тако да је у другом и трећем мјесецу ове године клуб био пред гашењем.

Град Бањалука и Фудбалски савез Републике Српске предузели су све кораке да не дође до гашења клуба.

Дана 2.4.2013. године одржана је скупштина клуба на којој је изабрано ново руководство. За само мјесец и по дана рада на задовољство свих фудбалских радника клуб је стабилизован у организационом и финансијском смислу, а такође ни спортски резултати нису изостали, па је Борац заузео треће мјесто у Премијер лиги БиХ. С обзиром да је нова управа формирана послије критичног датума 31.03.2103. године, те иста није могла знати за финансијске обавезе према неким играчима, али по сазнању за наведена дуговања одмах смо реаговали и до 15. маја исплатили сва потраживања (око 12 000 евра).

Према томе, само због кашњења у исплати, Н/Ф СБиХ је на веома груб начин елиминисао ФК Борац из такмичења у UEFA, без икаквог разумијевања наведене ситуације.

Напомињемо такође да је град Бањалука, који има око 300 000 становника, у посљедње три године у реконструкцију Градског стадиона уложио преко 5 милиона евра, да је у финансијском и другом погледу стао уз клуб, да Борац има највећу посјету у односу на све друге клубове у БиХ и да клуб, са овако дугом традицијом, инфраструктуром и организацијом, а поготово што је то право остварио на фудбалском терену, треба да буде учесник квалификација за Лигу Европе.

Због свега наведеног најљубазније Вас молимо да размотрите ово наше кратко писмо, те да по потреби тражите изјашњење Н/Ф СБиХ, а и додатна објашњења која ћемо Вам доставити на ваше инсистирање, а све у циљу исправљања неправде која је учињена нашем клубу.

Упознати смо и са правилником о лиценцирању клубова за UEFA такмичења који, поред одређених императивних норми, предвиђа и многа изузећа која се могу примијенити и у нашем случају.

Наш клуб је спашен у посљедњи час, побиједио је фудбал, али у тој сламци спаса и бољег напретка ФК Борац, фудбала у БиХ и фудбала уопште, тражимо Ваше разумијевање, тако да нам се омогући да наступимо у квалификацијама за Лигу Европе.

С поштовањем,

                                                                                                  ПРЕДСЈЕДНИК ФК БОРАЦ

                                                                                                               Мр Слободан Радуљ

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.