|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 05.04.2012. u 15:50

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

FK Borac danas je oštro osudio ponašanje grupe navijača koji su na utakmici polufinala Kupa BiH između Borca i Željezničara u srijedu 4. aprila 2012. godine u Banjoj Luci svojim ponašanjem doprinijeli da se susret prekine u 66. minuti zbog napada na pomoćnog sudiju Nikicu Tomasa.

FK Borac se na ovaj način želi izviniti sudiji Tomasu i svima koji su došli na Gradski stadion u Banjoj Luci u namjeri da uživaju u sportskom nadmetanju dvije ekipe.

U više navrata smo, počev od sredine prvog poluvremena, posredstvom klupskog oficira za bezbjednost, tražili preventivno uključivanje jedinice za podršku MUP-a  RS, ali to nije učinjeno zbog njihove procjene situacije i zakonskih propisa koji nisu prilagođeni sadašnjoj situaciji.

Konačnom ishodu su doprinijeli i određeni postupci službenih lica, prije svih glavnog sudije Midhata Arnautovića, koji je u nekoliko navrata iritirao publiku i igrače nepoštovanjem propisa, te doprinio da se utakmica završi prekidom.

Smatramo da je nakon pjevanja uvredljivih pjesama trebalo da se privremeno prekine utakmica na period od pet minuta i ukoliko se publika ogluši o poziv oficijelnog spikera na prestanak uvredljivog skandiranja i pjevanja, pređe u sljedeću fazu – pražnjenje tribine u najkraćem mogućem roku.

Ako to već nije učinio zbog pjevanja uvredljivih pjesama smatramo da je zadnji momenat bio nakon ubacivanja predmeta na atletsku stazu sa istočne tribine, prije nego što je jedan predmet pogodio pomoćnog sudiju.

Zahtjev za pražnjenje tribina od glavnog sudije stigao je tek u 66. minuti, nakon što je pomoćni sudija Nikica Tomas pogođen u glavu. Tribine su ispražnjene u roku od deset minuta, ali odluku glavnog sudije da one budu ispražnjene za pet minuta nije bilo moguće sprovesti, s obzirom na veliki broj ljudi na istočnoj tribini. Da je gospodin Arnautović klubu domaćinu ostavio rok propisan članom  31 Propozicija takmičenja Premijer lige BiH garantujemo da bi se stvorili uslovi za nastavak utakmice.

Član 31 Propozicija takmičenja Premijer lige BiH, stav 2 i stav 4:  U slučaju da i nakon zahtjeva da se ukloni uvredljivi materijal ili se nastavi sa skandiranjem slogana uvredljivog sadržaja, sudija utakmice će prekinuti utakmicu i zatražiti od kluba domaćina da se isprazni dio tribine  –  gledališta u najkraćem roku, a ne dužem od 30 minuta, a ako se to ne osigura, sudija utakmice će utakmicu trajno prekinuti, a o svojoj odluci obavijestiti klubove i delegata utakmice.
To glavni sudija nije učinio.

Naš oficijelni spiker je u više navrata pozivao navijače na sportsko i fer navijanje.

I pored činjenice da je FK Borac preduzeo sve mjere koje predviđa Zakon o okupljanju građana, Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i Pravilnik o bezbjednosti na fudbalskim utakmicama Fudbalskog saveza BiH desili su se propusti na koje, nažalost, nismo mogli uticati i svjesni smo da će klub snositi posljedice po Disciplinskom pravilniku FS BiH, član 53.

Borac kao ni ostali klubovi u BiH se ne mogu izboriti sa huliganima ukoliko se policijske strukture i organi pravosuđa aktivnije ne uključe u rješavanje problema koji je evidentan ne samo u Banjoj Luci nego i na ostalim terenima u BiH.

„Borac“ ne amnestira pripadnike klupske službe obezbjeđenja koji su prilikom pretresa imali propusta u radu, te će protiv njih provesti odgovarajuće postupke u skladu sa klupskim pravilnicima.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net