САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Утакмица 2. кола БХ Телеком Премијер лиге на стадиону Грбавица одиграна између Жељезничара и Борца у недјељу 12. августа 2012. године, показала је да Борац у фудбалској БиХ нема исти статус као Жељезничар.

Ако је ФК „Борац“ у претходном периоду драконски кажњаван због испада навијача, онда је нелогично да се код истих „кадија“ исти испади других навијачких група третирају другачије.

Зашто?

Скандалозно скандирање „убиј, убиј, Србина“ које се чуло са трибина стадиона Грбавица прошло је без реакције службених лица.

У сличним ситуација у Бањој Луци била је другачија реакција, и то од стране истог „кадије“!

Главни судија овог сусрета Томислав Чуић умјесто да прекине утакмицу на пет минута и наложи официјелном спикеру да упозори навијаче да престану са срамним скандирањем, изгледа, ставио је вату у уши.

Навијачи ФК Борац су истјерани са стадиона 20 минута прије краја меча а да нико не зна због чега, иако је на њих бачено неколико бакљи од стране домаћих навијача.

У посљедњих неколико дербија између ових клубова виђамо исти сценарио: главни судија добија слабу оцјену, а Жељезничару припадају бодови! Има ли то смисла?

Због тога и не чуде све гласнија размишљања из Бањалуке и Републике Српске да ова лига нема смисла, да клубови из РС нису заштићени.

Шта и како даље?

Подсјећамо на члан 31 Пропозиција такмичења Премијер лиге БиХ, став 2 и став 4: У случају да се настави са скандирањем слогана увредљивог садржаја, судија утакмице ће прекинути утакмицу и затражити од клуба домаћина да се испразни дио трибине – гледалишта у најкраћем року, а не дужем од 30 минута, а ако се то не осигура, судија утакмице ће утакмицу трајно прекинути, а о својој одлуци обавијестити клубове и делегата утакмице.

То главни судија није учинио, нити је преко делегата посредовао да официјелни спикер упозори на недолично скандирање.

Фудбалска јавност у БиХ путем малих екрана могла је да се увјери да гол Жељезничара није регуларан, јер лопта није цијелим обимом прешла гол линију. Судија из Томиславграда Томислав Чуић је, на „наговор“ помоћног судије Хрвоја Турудића, опет оштетио Борац.

По чијем налогу?

ФК Борац ће легалним путем покушати да укаже на чињеницу да није равноправан са неким клубовима из Федерације БиХ.

Хоће ли успјети у томе понајвише зависи од воље челника ФС БиХ.

Борац је морални побједник на Грбавици и, вјерујте, никада на свом конту не би желио бодове какве је у недјељу освојио фаворизовани Жељезничар.

Ако је и од моћника, превише је!

ПРЕСС СЛУЖБА

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.