|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 13.08.2012. u 18:54

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Utakmica 2. kola BH Telekom Premijer lige na stadionu Grbavica odigrana između Željezničara i Borca u nedjelju 12. avgusta 2012. godine, pokazala je da Borac u fudbalskoj BiH nema isti status kao Željezničar.

Ako je FK „Borac“ u prethodnom periodu drakonski kažnjavan zbog ispada navijača, onda je nelogično da se kod istih „kadija“ isti ispadi drugih navijačkih grupa tretiraju drugačije.

Zašto?

Skandalozno skandiranje “ubij, ubij, Srbina” koje se čulo sa tribina stadiona Grbavica prošlo je bez reakcije službenih lica.

U sličnim situacija u Banjoj Luci bila je drugačija reakcija, i to od strane istog „kadije“!

Glavni sudija ovog susreta Tomislav Čuić umjesto da prekine utakmicu na pet minuta i naloži oficijelnom spikeru da upozori navijače da prestanu sa sramnim skandiranjem, izgleda, stavio je vatu u uši.

Navijači FK Borac su istjerani sa stadiona 20 minuta prije kraja meča a da niko ne zna zbog čega, iako je na njih bačeno nekoliko baklji od strane domaćih navijača.

U posljednjih nekoliko derbija između ovih klubova viđamo isti scenario: glavni sudija dobija slabu ocjenu, a Željezničaru pripadaju bodovi! Ima li to smisla?

Zbog toga i ne čude sve glasnija razmišljanja iz Banjaluke i Republike Srpske da ova liga nema smisla, da klubovi iz RS nisu zaštićeni.

Šta i kako dalje?

Podsjećamo na član 31 Propozicija takmičenja Premijer lige BiH, stav 2 i stav 4: U slučaju da se nastavi sa skandiranjem slogana uvredljivog sadržaja, sudija utakmice će prekinuti utakmicu i zatražiti od kluba domaćina da se isprazni dio tribine – gledališta u najkraćem roku, a ne dužem od 30 minuta, a ako se to ne osigura, sudija utakmice će utakmicu trajno prekinuti, a o svojoj odluci obavijestiti klubove i delegata utakmice.

To glavni sudija nije učinio, niti je preko delegata posredovao da oficijelni spiker upozori na nedolično skandiranje.

Fudbalska javnost u BiH putem malih ekrana mogla je da se uvjeri da gol Željezničara nije regularan, jer lopta nije cijelim obimom prešla gol liniju. Sudija iz Tomislavgrada Tomislav Čuić je, na „nagovor“ pomoćnog sudije Hrvoja Turudića, opet oštetio Borac.

Po čijem nalogu?

FK Borac će legalnim putem pokušati da ukaže na činjenicu da nije ravnopravan sa nekim klubovima iz Federacije BiH.

Hoće li uspjeti u tome ponajviše zavisi od volje čelnika FS BiH.

Borac je moralni pobjednik na Grbavici i, vjerujte, nikada na svom kontu ne bi želio bodove kakve je u nedjelju osvojio favorizovani Željezničar.

Ako je i od moćnika, previše je!

PRESS SLUŽBA

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net