САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Фудбалски клуб Борац данас је осудио понашање групе навијача који су на суботњој утакмици између Борца и Жељезничара у Бањој Луци покушали да се физички разрачунају са навијачима гостујућег тима.

И поред чињенице да је ФК Борац предузео све мјере које предвиђа Закон о окупљању грађана, Закон о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама и Правилник о безбједности на фудбалским утакмицама Фудбалског савеза БиХ десили су се пропусти на које, нажалост, нисмо могли утицати и свјесни смо да ће клуб сносити посљедице по Дисциплинском правилнику ФС БиХ, члан 53.

Не тражећи алби и оправдање за оно што се десило на утакмици Борац – Жељезничар желимо указати да се годинама на премијерлигашким стадионима у БиХ дешавале сличне ситуације, али да су утакмице редовно настављане, јер је за то постојала добра воља актера.

Желимо да обавијестимо јавност да је након пет до седам минута терен на Градском стадиону био потпуно празан, обезбијеђен снагама специјалне полиције и редарима и да смо сигурни да се у тим тренуцима утакмица могла наставити. Али, то није жељела екипа Жељезничара. То су изричито рекли званични представници Жељезничарс и сматрамо да се управо ту крије главни разлог због кога сусрет није настављен.

У овој сезони публика је упадала на терене у Источном Сарајеву (Славија – Сарајево), Мостару (Зрињски – Олимпик), Требињу (Леотар – Сарајево) – и све утакмице су настављене.

Није ваљда брзо заборављена прошлогодишња утакмица Купа БиХ између Зрињског и Жељезничара која је настављена након једносатног прекида. Не тако давно, међународна утакмица у склопу квалификација за Лигу шампиона између Зрињског и Партизана такође је настављена послије прекида који је трајао дуже од сат времена. Послије дужег прекида настављена је и утакмица репрезентација Данске и БиХ…

Треба ли подсјећати да је препорука ФИФА, УЕФА и самог ФС БиХ да се утакмице одиграју до краја, а не да се прекидају, што, овђе у БиХ, стиче се утисак, неки желе да постане пракса. Хоће ли неко, након псовке са трибине, сутра повући екипу са терена под изговором да је угрожена безбједност његових играча и да нема нормалне услове за игру?

Ако је утакмица прекинута због упада навијача Борца у терен,  логично је било да се настави када су они враћени на своја мјеста. Дакле, за пет минута.

Представници Жељезничара су се на овој утакмици понашали као послодавци судијама и сматрамо да је главни судија подлегао притисцима гостујућег клуба. Истина је да је једини разлог због којег није настављена утакмица изричита пријетња руководства Жељезничара да своје играче неће извести на терен.

Главни судија, нажалост, није уважио препоруку званичног представника ФС БиХ за безбједност да се утакмица настави, већ се по питању безбједности „консултовао“ са представницима Жељезничара. Да ли је то обрачун структура унутар ФС БиХ или позиционирање Жељезничара изнад ФС БиХ?

ФК Борац од органа ФС БиХ захтијева суочење  представника клубова и службених лица и тражи да се донесе одлука у складу са чињеницама.

И, што је врло битно, да се раздвоје детаљи који су у надлежности Такмичарске комисије од оних који су у надлежности Дисциплинске комисије.

ФК Борац треба да сноси посљедице по Дисциплинском правилнику, а ФК Жељезничар по правилнику Такмичарске комисије – због одбијања да изађе на терен и настави утакмицу.

Искрено се надамо да ће спорт побиједити и да ће се, сходно Правилнику о фудбалским такмичењима БиХ (члан 62.) о бодовима са спорне утакмице одлучити у поновљеном сусрету. Уосталом, у извјештају са утакмице Борац – Жељезничар који је потписао главни судија Томислав Чуић констатовано је да је клуб домаћин организовао утакмицу по пропозицијама такмичења ФС БиХ и да су на стадиону биле присутне све службе неопходне за нормално одигравање утакмице.

Спортски поздрав,

ПРЕСС СЛУЖБА

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.