САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Управни одбор ФК Борац на данашњој ванредној сједници позвао је Град Бања Лука да се укључи у рјешавање проблема по правоснажној судској пресуди из марта 2009. године, по којој је ФК Борац на име надокнаде за тренирање и одгој седам играча ФК Џаја из Бање Луке који су прве професионалне уговоре потписали са ФК Борац , дужан исплатити износ од 419.565 КМ увећан за законску затезну камату почев од 24.07.2004. године, што по рјешењу о извршењу Основног суда у Бањој Луци износи 1.051.895,89 КМ.

Постоји добра воља Управног одбора да се тај проблем ријеши, али објективно без помоћи Града Бања Лука он је за ФК Борац у овом тренутку нерјешив, констатовано је на сједници Управног одбора.

Управни одбор је именовао радну групу у којој су Срђан Шупут, предсједник, члан Управног одбора Ранко Травар, те директор клуба Радмило Шиповац која би заједно са представницима ФК Џаја покушала изнаћи рјешење уз помоћ градских власти Бање Луке.

Пресуда Основног суда по којој је „Борац“ дужан надокнаду за тренирање донесена је 20.03.2009. године због пропуштања, јер је тадашња управа клуба игнорисала судске позиве.

Играчи на основу којих је Основни суд Бања Лука, због пропуштања, донио пресуду, рачунајући за сваку проведену сезону у Џаји 10.000 еура, су: Емилко Јанковић (три године и пет мјесеци – 66.625 КМ), Борис Распудић (три године – 58.500 КМ), Данијел Тадић (двије године и четири мјесеца – 45.500 КМ), Синиша Гагула (двије године и 11 мјесеци плус 15 одсто због наступа за репрезентацију БиХ – 65.406 КМ), Немања Дамјановић (пет година и шест мјесеци – 107.259 КМ), Марко Максимовић (година и осам мјесеци, увећано за 15 одсто због наступа за репрезентацију БиХ – 37.375 КМ), Драган Вукајловић (двије године – 39.000 КМ).

У текућој години ФК Борац је измирио обавезе за играча Бориса Косића, у износу од 23.000 КМ, чиме је испуњена обавеза неизмирена 2001. године.

Измирена је наслијеђена обавеза према бившем играчу Мирославу Рикановићу, у износу од 13.500 КМ, према бившем фудбалеру Миодрагу Бабићу у износу од 11.200 КМ, бившем фудбалерима Горану Декету и Дејану Рашевићу, те обавеза према ФК Сутјеска, у износу од 26.845 КМ, која је такође „фактурисана“ актуелној управи, иако су пропусти направљени знатно прије доласка актуелног руководства.

ФК „Борац“ је измирио обавезе по пресуди према хотелу Крајина из Мркоњић Града, за неплаћене припреме из 2003. године, према Бањи Лакташи за дуг из 2004. године и постигао споразум са Хотелом Кардиал из Бање Врућице, према којој дуг датира пуних шест година.

Дјелимично су измирене обавезе према још седам фудбалера и бивших радника, који су имали разумијевања за стање у којем се ФК Борац налази, па су потписали споразуме о динамици исплате.

На сједници је разматран модел за измирење доспјелих обавеза према Пореској управи РС и начин измирења дуговања према Електрокрајини, који је гомилан дуги низ година.

Управни одбор је означио као тенденциозне натписе појединих медија који су најављивали бојкот припрема од појединих играча због нередовних плата. Констатовано је такође да поједини менаџери из Бање Луке свјесно или несвјесно уносе немир у екипу, са празним причама о наводним трансферима играча.

Очекивања Управног одбора су да ће се до 31. децембра 2010. године бити исплаћена октобарска плата, чиме би се, с обзиром да је клуб измирио све обавезе по питању премија и да су на помолу нови маркетиншки уговори, ушло у колотечину која би гарантовала стабилнији наставак првенствене сезоне.

Члан УО ФК Борац Милан Тегелтија због обавеза које има као предсједник Основног суда у Бањалуци, поднио је оставку на то мјесто. Управни одбор је одобрио оставку.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.