|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 28.12.2010. u 15:16

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Upravni odbor FK Borac na današnjoj vanrednoj sjednici pozvao je Grad Banja Luka da se uključi u rješavanje problema po pravosnažnoj sudskoj presudi iz marta 2009. godine, po kojoj je FK Borac na ime nadoknade za treniranje i odgoj sedam igrača FK Džaja iz Banje Luke koji su prve profesionalne ugovore potpisali sa FK Borac , dužan isplatiti iznos od 419.565 KM uvećan za zakonsku zateznu kamatu počev od 24.07.2004. godine, što po rješenju o izvršenju Osnovnog suda u Banjoj Luci iznosi 1.051.895,89 KM.

Postoji dobra volja Upravnog odbora da se taj problem riješi, ali objektivno bez pomoći Grada Banja Luka on je za FK Borac u ovom trenutku nerješiv, konstatovano je na sjednici Upravnog odbora.

Upravni odbor je imenovao radnu grupu u kojoj su Srđan Šuput, predsjednik, član Upravnog odbora Ranko Travar, te direktor kluba Radmilo Šipovac koja bi zajedno sa predstavnicima FK Džaja pokušala iznaći rješenje uz pomoć gradskih vlasti Banje Luke.

Presuda Osnovnog suda po kojoj je „Borac“ dužan nadoknadu za treniranje donesena je 20.03.2009. godine zbog propuštanja, jer je tadašnja uprava kluba ignorisala sudske pozive.

Igrači na osnovu kojih je Osnovni sud Banja Luka, zbog propuštanja, donio presudu, računajući za svaku provedenu sezonu u Džaji 10.000 eura, su: Emilko Janković (tri godine i pet mjeseci – 66.625 KM), Boris Raspudić (tri godine – 58.500 KM), Danijel Tadić (dvije godine i četiri mjeseca – 45.500 KM), Siniša Gagula (dvije godine i 11 mjeseci plus 15 odsto zbog nastupa za reprezentaciju BiH – 65.406 KM), Nemanja Damjanović (pet godina i šest mjeseci – 107.259 KM), Marko Maksimović (godina i osam mjeseci, uvećano za 15 odsto zbog nastupa za reprezentaciju BiH – 37.375 KM), Dragan Vukajlović (dvije godine – 39.000 KM).

U tekućoj godini FK Borac je izmirio obaveze za igrača Borisa Kosića, u iznosu od 23.000 KM, čime je ispunjena obaveza neizmirena 2001. godine.

Izmirena je naslijeđena obaveza prema bivšem igraču Miroslavu Rikanoviću, u iznosu od 13.500 KM, prema bivšem fudbaleru Miodragu Babiću u iznosu od 11.200 KM, bivšem fudbalerima Goranu Deketu i Dejanu Raševiću, te obaveza prema FK Sutjeska, u iznosu od 26.845 KM, koja je takođe „fakturisana“ aktuelnoj upravi, iako su propusti napravljeni znatno prije dolaska aktuelnog rukovodstva.

FK „Borac“ je izmirio obaveze po presudi prema hotelu Krajina iz Mrkonjić Grada, za neplaćene pripreme iz 2003. godine, prema Banji Laktaši za dug iz 2004. godine i postigao sporazum sa Hotelom Kardial iz Banje Vrućice, prema kojoj dug datira punih šest godina.

Djelimično su izmirene obaveze prema još sedam fudbalera i bivših radnika, koji su imali razumijevanja za stanje u kojem se FK Borac nalazi, pa su potpisali sporazume o dinamici isplate.

Na sjednici je razmatran model za izmirenje dospjelih obaveza prema Poreskoj upravi RS i način izmirenja dugovanja prema Elektrokrajini, koji je gomilan dugi niz godina.

Upravni odbor je označio kao tendenciozne natpise pojedinih medija koji su najavljivali bojkot priprema od pojedinih igrača zbog neredovnih plata. Konstatovano je takođe da pojedini menadžeri iz Banje Luke svjesno ili nesvjesno unose nemir u ekipu, sa praznim pričama o navodnim transferima igrača.

Očekivanja Upravnog odbora su da će se do 31. decembra 2010. godine biti isplaćena oktobarska plata, čime bi se, s obzirom da je klub izmirio sve obaveze po pitanju premija i da su na pomolu novi marketinški ugovori, ušlo u kolotečinu koja bi garantovala stabilniji nastavak prvenstvene sezone.

Član UO FK Borac Milan Tegeltija zbog obaveza koje ima kao predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci, podnio je ostavku na to mjesto. Upravni odbor je odobrio ostavku.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net