|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 07.11.2017. u 13:01

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM UTAKMICE PROTIV MLADOSTI

Započećemo ovo naše saopštenje jednom malom retrospektivom. Nedjelja je, 22:30, emisija BHT sport na BHT1 televiziji, rubrika egzotičnog naziva “Kutak za sporni trenutak”. Stalni gost komentator gospodin Boro Elčić, stručnjak za sudije i suđenje. Jedan od spornih trenutaka je i dosuđeni jedanaesterac za FK Mladost u 13. minuti utakmice u kaznenom prostoru Borca. Stručnjak-komentator bez ikakve dileme ili i najmanje ograde procjenjuje da je igrač bijelih tj. igrač Borca ispravno startovao na loptu i da je sudija pogriješio dosudivši kazneni udarac za Mladost. Voditelj emisije dodaje da je sudija pomenutog susreta bio g-din Šehović Admir iz Sarajeva. Voditelj je rekao jednu naoko banalnu informaciju, ali u toj njegovoj rečenici krije se sav jad i bijeda našeg premijerligaškog fudbala. Informaciju da će glavni sudija našeg ligaškog meča sa ekipom Mladosti biti upravo spomenuti gospodin mi smo imali sedam sedam dana prije odigravanja meča.

Poučeni negativnim iskustvom iz prvog dijela sezone kada smo na Gradskom stadionu u Banjoj Luci igrali sa istim protivnikom i kada nam je sudio isti sudija i u kojem smo poraženi, po našem dubokom ubjeđenju zbog zbog loših i na našu štetu tendencioznih odluka, uljudno smo se obratili našem krovnom Savezu tražeći izuzeće spomenutog sudije. Naš dopis smo datirali sa 01.11.2017. godine, uredno ga protokolisali i poslali na adresu Saveza. I  ništa se nije dogodilo, Savez nije reagovao. Reagovao je sudija Šehović u 13. minutu susreta, nakon čega je reagovao i egzekutor Mujagić. Reagovao je i Boro Elčić i širokom auditorijumu saopštio ono na što smo mi upozoravali i znali da će se desiti.

Sudija Šehović za razliku od 13. minute, kada je svirnuo ono, što je on samo vidio, nije reagovao nekoliko minuta kasnije kada je naš igrač brutalno udaren bez lopte i to direktno ispred naše klupe za rezervne igrače. Smatramo da su ove dvije krive odluke glavnog sudije u razmaka od samo nekoliko minuta direktno uticale na krajnji ishod utakmice i ne možemo se oteti utisku da ih je pomenuti gospodin donio sa jasnim predumišljajem.

Ovim ni u kom slučaju ne tražimo alibi za naš poraz. Svoje sportske slabosti ćemo sami ispravljati. Duboko smo svjesni da su porazi sastavni dio igre, da ih je bilo i da će ih biti jednako kao i pobjeda. Ali, ako smo na određenu pojavu na vrijeme upozorili i ako nam se desilo upravo ono na što smo upozoravali, pitamo se da li su zaista igre van terena prevladale performans i izvedbu fubalera na zelenom travnjaku. Mi nismo tražili ništa više nego da imamo normalne i korektne uslove za odigravanje utakmice, kroz izuzeće sudije koji nam već jednom takve uslove nije onemogućio.

Na kraju, nadamo se da ovakav odnos Saveza neće dovesti do nadolazećeg sindroma iz Prve lige Federacije BiH gdje svjedočimo komičnim situacijama sjedanja fudbalera na travnjak. Mi svojim fudbalerima ne dozvoljamao da sjedaju na travu, ali ako se ovakav odnos Saveza prema nama nastavi dođe nam da kolektivno sjednemo na hladan beton. Poznato je koliko u roditeljskoj percepciji sjedanje na hladan beton može biti opasno i pogubno za zdravlje djece. Možda nakon toga Savez preispita svoj dosadašnji maćehinski odnos prema našem Klubu i počne se prema nama odnositi roditeljski pravedno. To je najmanje što tražimo i očekujemo.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net