|  LAT   |  ENG

Objavljeno: 15.09.2010. u 18:50

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Iako organi FS BiH na razne načine pokušavaju da zaustave FK “Borac” na putu do rezultatskog cilja koji je definisao Upravni odbor Kluba, iskreno vjerujemo da će se o šampionskoj tituli i trofeju pobjednika Kupa BiH odlučivati na travnatom tepihu, a nikako iza kulisa, kao što ima nagovještaja i postupaka koji navode na takve zaključke.

Bočni udarci protiv Kluba dolaze iz Fudbalskog saveza BiH, od službenih lica, pa čak i klubova koji su u organima FS BiH instalirali svoje ljude.

Drugačije ne može da se protumači odluka Disciplinske komisije FS BiH kojom se bivšem igraču Zoranu Deketu treba isplatiti 25.600 maraka.
Uzalud je FK “Borac” dokazivao da ta odluka nije zasnovana na pravnim temeljima i da su u cijeli slučaj prste upleli pojedinci iz FS BiH, čije SMS poruke kruže po Banjoj Luci. Vjerujemo da će nadležni organi utvrditi da li moćnici iz FS BiH imaju motiv da zastupaju stranu Zorana Deketa.

Mi se o tome sada nećemo izjašnjavati.
Mi ćemo samo priložiti dokaz nadležnog organa Republike Srpske koji je ustanovio da su obaveze po osnovu profesionalnog ugovora Zorana Deketa za doprinose iznose 7.004,64 marke. Ko je, molimo vas, i na koji način ustanovio da “Borac” po tom osnovu duguje 25.600 KM?
I kome bi trebalo uplatiti taj novac! Ko pokušava da reketira “Borac”. To ćemo vam uskoro saopštiti…

Pravna komisija FS BiH je saopštila da je odluka Disciplinske komisije u slučaju Deket pravno neprovodiva i da “Borac” samo treba da dostavi dokaz da je “sporni igrač” obuhvaćen reprogramom koji je sklopljen sa Poreskom upravom. Ništa više. “Borac” je to dostavio, ali opet FS BiH ne mijenja svoju odluku. Na osnovu tog reprograma “Borac” je dobio licencu za učešće u evropskim takmičenjima i za nastupe u Premijer ligi BiH.

Taj isti FS BiH je reprogramirao svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa i to je, naravno, legalno. A ako to isto učini banjalučki “Borac” to je nelegalno!!!

Taj isti savez je u maju izdao sertifikat “Borcu” za takmičenje u Premijer ligi BiH i konstatovao da “Borac” nema prispjelih a neizmirenih obaveza prema igračima i vanbudžetskim fondovima. Odakle danas dupli aršini? Zbog rezultata, zlobe, zavisti…

Očito da ljudi u FS BiH nisu očekivali da će “Borac” biti kandidat za titulu i da će imati snage da brani trofej Kupa BiH.

Mi ćemo nakon posljednjeg upozorenja FS BiH protiv fudbalskih čelnika Saveza podnijeti tužbu Sudu BiH za krivično djelo zloupotrebu službenog položaja i pomaganja u krivičnom djelu sticanja protivpravne imovinske koristi.

Disciplinska komisija FS BiH je u prethodnom periodu pod prijetnjom suspenzije primorala “Borac” da FK “Sutjeska” iz Foče plati 24.000 KM kao naknadu za treniranje igrača Dejana Raševića, iako je to suprotno fudbalskim propisima. Po pravilima klub u kome je igrač ponikao (u ovom slučaju FK “Sutjeska”) ima pravo na naknadu za treniranje igrača ukoliko prvi profesionalni ugovor potpiše do svoje 23. godine. “Borac” je s Raševićem potpisao ugovor kada je on imao 24,5 godina i uprkos propisima morao je, po volji moćnika, platiti 24.000 KM! Ko to svjesno krši vlastite propise i zbog čega, pitanje je sad.

Sramno je i suđenje koje je “Borac” imao na derbiju u Sarajevu. Sportska javnost je imala priliku da posredstvom TV BiH vidi kako je arbitraža bila usmjerena protiv kluba iz Banje Luke. A najžalosnije je što su takve sudije dobile prolazne ocjene i što će u sljedećim utakmicama suđenjem direktno uticati na sudbinu “Borca” i krojiti tabelu Premijer lige BiH. Da nije previše?!

FS BiH šalje jasnu poruku: “Borac” će, iako je igrački najkvalitetnija ekipa u Premijer ligi BiH, biti zaustavljen na putu ka tituli.

Tome u prilog ide i napad na navijače u Sarajevu koji su brutalno pretučeni. To Savez ne želi da vidi i čuje. Znači, poruka je, navijači “Borca” ne partite svoj klub na gostovanjima, inače ćete dobiti batine, razbićemo vam glave, leđa, tućemo vas palicama, motorolama, motkama…
Da li nekome smeta što je “Borac” uz pomoć Vlade RS i Administrativne službe Grada Banja Luka obezbijedio evropske uslove na Gradskom stadionu, dobio licencu za takmičenje u evro-kupovima, da li nekome smeta što na utakmicama u Banjoj Luci nema incidenata…

“Borac” ostaje borac!

UPRAVNI ODBOR

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net