ZA JAČI BANJALUČKI FUDBAL: BORAC I BSK IDU ZAJEDNIČKIM PUTEM

FK Borac i FK BSK od danas koračaju zajedničkim putem sa ciljem da banjalučki fudbal napravi novi iskorak. Potpisan je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji od kojeg će oba kluba imati benefite. Prvi čovjek FK Borac, Stojan Malbašić, poučen sopstvenim iskustvom, bio je pun riječi hvale za jedan ovakav projekat.

„Iskreno, imam i ja svoje emocije prema tom klubu jer sam prvu utakmicu pionirsku igrao za BSK protiv Borca baš na ovom stadionu. Isto tako išao sam kao mladi fudbaler izlaskom iz Borčevih juniora da se dokazujem i usavršavam u BSK, nakon čega sam cijeli igračku i radnu karijeru proveo u Borcu. Tako da oni momci koji odu u BSK, a to su ciljevi i interesi Borca, tamo treba da igraju, da se razvijaju i dokazuju i jednog vrata da se vrate na Gradski stadion i naprave pravu karijeru. Naš interes će biti u tome da ćemo koristiti teren BSK-a za potrebe prve ekipe i da tamo napravimo dobar ambijent i jaki BSK koji odgovara Borcu, da se takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske, gdje ćemo mi slati svoje mlade fudbalere na kaljenje. U svemu tome mi ćemo imati mogućnosti da razvijamo fudbalsku školu BSK-a, a najveća pomoć biće u infrastrukturi, gdje će svi dječaci imati puno bolje uslove“ – Malbašić. 

Za novog predsjednika FK BSK nedavno je imenovan Mladen Jovićević. Svjestan je, kaže, da ga čekaju pune ruke posla, ali ističe da će sve biti lakše uz podršku iz Platonove ulice.

„Do unazad mjesec i po dana bilo je upitno da li će BSK uopšte započeti takmičenje u novoj sezoni. Račun kluba je bio blokiran, puno igrača je otišlo u druge klubove. Onda je održana skupština na kojoj je izabrano novo rukovodstvo, te se krenulo sa radom. Poznato vam je da klubovi koji se takmiče u prvoj i drugoj ligi izvor finansiranja imaju u lokalnim zajednicama, što nije slučaj kada je u pitanju BSK. Morali smo naći novi način finansiranja da bi se mogli takmičiti, a zahvaljujući Borcu i FSRS na čelu sa Vicom Zeljkovićem, koji su podržali ovaj vid saradnje uveliko će biti rad BSK-a olakšan u budućnosti. Samim time i Borac ima svoj interes, koristiće teren i svu infrastrukturu, a mi ćemo dobiti puno bolje uslove za rad i napredovanje. Tako da smatram da će ovaj sporazum dobro doći za oba kluba. Stvaranje jakog BSK-a značajno je iz više aspekata za naš grad. Prije svega za mjesnu zajednicu Kočićev vijenac, gdje će što veći broj djece imati priliku trenirati pod idealnim uslovima, a tako i za okružne mjesne zajednice. Stvaranjem jakog BSK-a povećava se i kvalitet igrača koji će moći konkurisati za Premijer lige. Trenutno su najugroženiji momci koji izlaze iz juniorskih pogona koji još nisu spremni za premijerligaške nastupe, a trebaju im sredine gdje će se dodatno razviti. Zbog toga je BSK značajan, a jednog dana možda zaigramo i u Premijer ligi“, kaže Jovićević.

Puna podrška saradnji dva kluba stigla je i od Fudbalskog saveza Republike Srpske.

„Ono što želim da kažem, iz ličnog iskustva, gledajući ove mlade fudbalera je da sam isto prošao put omladinca Borca i u datom momentu nisam mogao zaigrati za prvi tim, pa samo otišao u BSK, tamo proveo šest mjeseci, usavršio se, vratio se i ponovo iz Borca počeo graditi svoju karijeru. Želim da kažem da ovi mladi igrači imaju stvarno dobru perspektivu, te dobre uslove da postanu kvalitetni fudbaleri. Na njima je da rade, treniraju, slušaju svoje trenere, a mi koji smo sad trenutno u FSRS i klubovima ćemo se truditi da im omogućimo najbolje moguće uslove“, istakao je Goran Đukić, šef kabineta predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Krovna kuća fudbala u Srpskoj, kaže Đukić, nastaviće da jača svoju podršku svim klubovima, a prioritet ostaje razvoj infrastrukture.

„Od dolaska na čelo FSRS, predsjednik Vico Zeljković je pokrenuo niz projekata za poboljšanje infrastrukture naših klubova. To je najveća pogodnost za razvijanje omladinskih kategorija i mladih igrača. Znamo da je u toku projekat izgradnje 20 terena sa vještačkom travom na teritoriji Republike Srpske. Neki od tih terena su već izgrađeni, a svjedoci smo da su prije nekoliko sedmica potpisani ugovori sa devet novih gradova i opština za izgradnju novih terena. Taj će se projekat naravno nastaviti i u budućnosti, ono što je obećano biće i ispunjeno. Pokrenuta je inicijativa i finansijske pomoći klubovima u Republici Srpskoj. Ogleda se u tome da smo našli sponzora lige, te smo klubovima obezbijedili 50 odsto sredstava za plaćanje službenih lica, te 50 odsto oslobađanja kotizacije klubova u Republici Srpskoj. Iznos tih sredstava nije zanemariv, na godišnjem nivou iznosi oko milion konvertibilnih maraka i sigurno je da to znači puno za naše klubove. Ako samo uzmemo u obzir da je prije dolaska gospodina Vice Zeljkovića kompletan budžet Saveza bio 750 hiljada, a sada samo za ove stavke izdvajamo milion, možemo vidjeti o kakvim se tu sredstvima radi. Isto tako FSRS donira lopte klubovima i na takav način želimo da im olakšamo funkcionisanje.“, rekao je Đukić.

Nakon potpisanog ugovora, mališani Borca i BSK-a, odigrali su prijateljsku utakmicu na pomoćnom terenu podno sjeverne tribine Gradskog stadiona. Kiša koja je rominjala nije ih omela da na ovaj način proslave novo sportsko prijateljstvo koje će iz dana u dan biti sve jače.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.