ЗЕЉКОВИЋ: ПРЕПРЕКА ИМА, АЛИ ИХ ПРЕСКАЧЕМО ШАМПИОНСКИ!

О Борцу се прича данима уназад. Чак ни пораз, помало болан на Градском стадиону од Младости, није умањио позитивне вибрације које долазе из бањалучког фудбалског храма. Вицо Зељковић, потпредсједник Управног одбора и човјек задужен за зелени терен када је у питању борчева машинерија у исцрпном интервјуу дотакао се свих питања, дилема и одговора. Сигурно да ће послије овога многе ствари бити јасније…..

Иза Борца је некоико турбулентних мјесеци на свим нивоима. Шта је то по вама што је обиљежило тај период?

– Морам да кажем прије свега да навијачи Борца данас могу да буду срећни и мирни, јер је клуб у правим рукама и сигурно иде правим путем!

Појасните?

– Иза нас се налази турбулентни година и по, јер да посјетим јавност и навијаче овај пројекат започео је 19. јануара 2016 године када је клуб био пред стечајем и  гашењем и када су сви дигли руке од њега, а оно мало људи што је и тада вољело Борац  било је става “нема ту помоћи, то је рупа без дна”. Започели смо тада сву ову причу и покушали да останемо у лиги. Ниије било реално, јер је било премало времена за нормалан прелазни рок и детаљан како се иначе ради, и било је промашаја, али смо и поред тога догурали с до последњег кола и имали шансу. Нажалост нисмо успјели, али  са данашње тачке гледишта на крају је и боље што смо тада испали, јер да смо остали тада не би имали времена за све ово сто смо радили протеклу годину. Тада је то био један покушај буквално од срца, давали смо свој новац да пробамо остати, плаћали пресуде које су долазиле сваких 7 дана да се може играти утакмица.  Једно ружно вријеме и тешко како за клуб тако и за нас који смо тада кренули. Највећи добитак био је што су људи препознали нашу борбу, јер видјели су да се може. Ко год буде на челу клуба у будућности и ко год буде долазио и одлазио да се зна да има систем и да Борац никад више не дође у позицију коју је тада имао.

Кренуло се од Прве лиге и великог минуса?

– Прва лига је била јако тешка за нас, јер је за спонзоре не атрактивна и исто смо морали фактички све сами да улажемо и гурамо, али човјек се осјећа задовољно када види да је нешто успио, а ово сигурно није била лака мисија! Данас нас гледа 6-7.000 људи и Борац је тема сваки дан у Бањалуци.  Морам још да кажем јер не дамо да се то заборави да смо у тој години урадили и помоћни терен, који се чекао годинама и на то смо поносни и недамо зли језицима да нам споре наше успјехе . Кажу био је пројекат прије нас. Господо то је тачно, био је он годинама, стајао, али га нико није урадио и спровео и завршио него ова Управа и то у задњи час! ФСРС је  хтио да повуче новац за траву које су чекале годинама да Борац крене. Морам да кажем да је у нашим плановима још један терен да урадимо, а план оквирни је да кренемо да га радимо сљедеће јесени.

Дакле, ствара се европски Борац?

– Посебно бих истакао наше навијаче који су кад нам је било најтеже увијек били уз нас, давали подршку а и они се сами организовали тада у тешко вријеме и масовно вратили на стадион. Навијачи су дио клуба и увијек ће бити и имамо са њима најбоље могуће односе. Инфраструктуру радимо, градимо, преправљамо, не иде ништа преко ноћи. Желимо да идемо правцем да будемо европски клуб. Ми смао као Ивана Шпановић, борили смо се годинама да дођемо до врха, и сад га не дамо никоме. Нема препреке које не можемо прескочити……

Финансије, финансије….?

– Сваки мјесец је лакше и боље, и сваки мјесец рјешавамо по једну битну ствар системски за клуб, али  далеко је још наравно од стабилног, треба нам још времена за то, јер још увјек имамо проблема да редовно измирујемо плате радној заједници и омладинској школи,  али иде и то на боље и веома брзо и то улази у систем редовности. На примјер, сада смо у ситуацији да дајемо плату за 5.мјесец (мај), али стићи ћемо све ито попеглати у овој години. Играчима иде све редовно, то је ријешено системски, ту нема проблема више.  И да напоменем старе дугове наравно, доста смо их већ вратили и доста још треба, али имамо једно системско рјешење за то.  Радимо на томе напорно сваки дан и вјерујемо у њега. Потребно је мало стрпљења, јер ми са милион и по марака можемо све дугове да ријешимо. Наравно остаје држава, али наћи ћемо и за то ријешење! Има још доста посла, али види се свјетло на крају тунела!. Они који не могу да прате Борац у транзицији у којој се сад налази и преласка из несистема у систем у свим сегментима,ми их разумијемо! Имамо став,немојте радити у клубу ако вам не ваља. Ко не може да чека дуг, нека тужи, јер Борац на крају све свима плати, само зависи кад шта дође на ред.

Резултатски добар почетак, па кад се најмање очекивало болан пораз на Градском од Младости?

– Добро смо кренули у првенство. Прва утакмица какав год Челик био је тежак меч, јер је прва за нову екипу, па велика очекивања… Друга утакмица веома важна побједа. Гошк је екипа која ће кући узимати доста бодова свима, ево то су показали и са тријумфом на “Кошеву”, тако да те прве двије утакмице стварно су биле одличне за нас. Циљ је био у прве 3 утакмице минимално 7 бодова, али то нисмо успјели, али не можемо да будемо незадовољни, јер ипак са Какњом утакмица нажалост није била само до нас.  Да се разумијемо, сами смо криви за криминалан старт меча и примање гола и тог црвеног картона који када се сада погледа, може да се протумачи различито, јер тај црвени конкретно је могао и да покаже, као што јесте, али не би погријешио и да није, то је утисак послије гледања снимка утакмице .

Доста повика је било на суђење у том мечу. Хоће ли Борац дозволити да као и претходних година буде роб неколико појединаца?

– Јесте! Искрено не треба о томе да се прича нити то ико жели, али нажалост ми нећемо, нити можемо шутјети кад имамо суђење као против Младости. Не тражимо никакву помоћ, нити имамо право на то, али желимо и тражимо и борићемо се да имамо суђење по П.С, да у поштеној игри побиједимо или изгубимо, али да не спомињемо судије. Можда судија није имао лошу намјеру, свако може да погријеши, али чињеница је да да то није било добро.

Владо Лишчински контролор из Приједора сарајевском арбитру дао је оцјену 8.3, што у свијету суђења је одлична оцјена. Да ли је он видио нешто што 5.000 гледалаца није на стадиону?

– Искрено боље да не коментаришем то питање и тог човјека и његов потез послије свега, казниће ме ако кажем на ово питање шта требам рећи, а рекао бих свашта !!!

Може ли ФСРС заштитити не само Борац, већ и српске интересе у цјелини у Премијер лиги БиХ ?

– Мислим да може! Прошле сезоне Радник и Крупа су имали сасвим добро суђење по мом слободном виђењу, и сигурно ФСРС има механизме за то да то уради и ове сезоне,  захтјеваћемо заштиту и фер суђење, ни више нити мање од тога.

Најављујте борбу за једним од мјеста у Европи. Послије три кола ближи или даљи том циљу?

– Мислим да смо ближи, јер смо у овој трећој утакмици показали да екипа има карактер и квалитет. Са играчем мање имали смо  инцијативу 85 минута након свега што нам се десило, а реално за сваку екипу је шок онаквих почетних 20 минута. Наравно и прве двије утакмице показују да смо се спремили добро за Лигу као и наравно прије тога припреме одређене и пуно повјерење имамо у играче, тренера Врањеша и директора Јандрића.

Одрађен је сјајан маркетиншки посао. О Борцу се причао као некада, прије 20-30 година. У чему је тајна тако метоеорског успона ?

– Маркетинг је урадио одлично свој посао и ради га и даље! Људи који то раде показали су да знају свој посао и није им било тешко своје време одвојити и о свом трошку обићи друге клубове, како из регије тако и Европе и узети оно најбоље и прилагодити овдје нашем времену и простору у којем се налазимо.

Можете ли обећати армији навијача и заљубљеника у “црвену-плаву” боју да ће фан шоп Борца бити репрезентативан и да ће се у њему наћи се све од игле до локомотиве у клупским бојама наравно?

– Што се тиче шопа видјевши како људи раде свој посао и шта је све урађено до сада, могу бити слободан и обећати то у име њих, јер смо наравно ми сви један клуб и исто дишемо.

Појединци из Управног одбора ушли су у својеврстан рат са медијима. Да ли је то прави пут, и да ли ви лично мислите да сарајевски медији раде боље свој посао од колега из РС, барем када је у питању Борац?

– Пазите кад кажете појединац мислите на Ведрана Пушића, то је јасно, јер је са њим била та полемикa , али немојте да идете у том смјеру, јер он није почео никакав рат! Нити је то била намјера, можда се нису добро разумјели, а ја сам сигуран и знам да је имао добру намјеру, али можда је испало како је испало.  То сада више није ни битно, ко год воли Борац подржаће Ведрана Пушића и дати му простор за ово што ради, јер је он заслужан највише са Борисом Удовичићем за ово што је Борац урадио сада кроз маркетинг и за све што планира у будућности. Зато велико подршка за његов рад и напор што даје и наравно новац који улаже заједно са нама, а сигуран сам да ће то бити у будућности све на своме.

Хоће ли и даље рад Управе бити транспарентан или ће због овог “инцидента” повући се ручна?

– Рад Управе и даље иде као до сада, транспарентно! То је курс који смо заузели, и нема одступања.

Не тако давно Борац је дао јавну подршку Петру Јелићу на предсједничким изборима, потом је подржао и актуелног предсједника ФСРС Милу Ковачевића. Гдје је данас Борац у односу на ФСРС?

– Петар је мој пријатељ ван фудбала, када се то дешавало нисмо имали односе са ФСРС и ја сам највише због блиских односа са њим дао му подршку Борца, али да одмах појасним, а он то зна, ни тада осим те подршке клуба нисам ништа радио у времену кампање, лобирања, јер сам сматрао да није добро да га окружју људи и савјетују како и шта треба да ради! ве су то људи који су покушавали и раниј да дођу у ФСРС. Због тога је моја подршка била више пријатељска, али нисам му ни једног тренутка одмогао у његовим циљевима! Петар је добар човјек, желим му успјех и улазак у Прву лигу РС, јер знам да раде озбиљно и сада добар посао у  у Модричи.  Послије избора као највећи клуб сјели смо са савезом саслушали њихове аргументе и виђења и сложили се да ипак у овом тренутку улаже максимум напораи заузели неке смјернице и ставове шта и како даље. Да ли ће тако бити и даље видјећем,о ми свакако поштујемо договоре, али исто тако очекујемо обострану сарадњу и ми нисмо ни са ким вјенчани и од коректности зависиће наши потези, да се разумијемо!

Незадовољни сте радом ПФС Бањалука?

– Оно што је сигурно, као највећи клуб у РС и подручном савезу Бањалука, као што смо и најављивали покренућемо неке  промјене. Зваћемо предсједника Драшка Илића на разговор, ако не буде договора, ићи ћемо на изборе и побиједити, јер Борац као највећи клуб и лидер фудбала мора да буде број један у подручном савезу и да креира политику, а не да се ништа не пита.

Вјерујете ли у то да ће Борац за годину или двије имати буџет од пет милиона евра?

– Нетреба нам 5 милиона евра! За причу коју ми градимо, сматрамо да је довољно и  2,5 милиона евра, и са тим буџетом можемо да конкуришемо за групну фазу Лиге Европе. Прије тога наравно морамо ријешити све дугове, радимо на томе и вјерујемо да ће тако и бити.

Прича око трансфера Зекановића није још увијек добила крај онакав какав је најављиван. У чему је проблем?

– Када се заврши све и стави тачка око Зекановића одржаћемо конференцију за медије и све рећи око тога. Не ради се о трансферу, нисмо никог продали, него о трансфер компензацији, и видјећемо како ће се завршити све то. Био сам у Румунији на састанку, па видјећемо наредних дана шта ће се дешавати, морамо мислити и на играча, да не будемо ми стуб развоја њему, јер ипак није трасфер у питању, већ трансфер компензација.

Хоће ли играчи Борца одлазити у веће клубове него што је то до сада био случај?

– Играчи Борца сигурно да хоће ићи у боље клубове и трансфери ће бити бољи како ми будемо дизали клуб и како клуб буде растао…. Није данас лако продати играча поготово из БиХ лиге, сви који кажу другачије нек изнесу контрааргумент шта су урадили до сада. Али ми требамо бити само прави и биће нам лакше, јер играч из Борца, Жељезничара, Сарајева и Зрињског ипак лакше иде вани, него из осталих клубова.

На Градском стадиону своје прволигашке мечеве играће Жељезничар Спорт Тим. Најава сарадње, или?

– Изашли смо Жељи у сусрет, а при том имаћемо скенер Прве лиге на длану. То је то за сада, што се тиче сарадње, још ништа није договорено, јер пуно клубова, готово сви хоће са Борцем неки вид сарадње. За сада смо стопирали сваку причу око тога, док не будемо имали тачан план и визију шта та сарадња доноси у обостраном интересу.

Поред Борца, доста добра гурају и два преостала клуба из РС, Радник и Крупа, који још увијек немају пораза. Може ли се десити да у Лиги за првака пола лиге чине српски клубови?

– Било би одлично да сва три клуба уђу у лигу 6. За Радник сам више оптимиста да ће ући у борбу за врх. Крупи ће бити доста теже, јер имају и те како младу екипу, а остали ривали су много опрезнији када се састају са њима. Али било би добро да сви уђемо, прије свега због интереса  фудбала Републике Српске.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.