ZELJKOVIĆ: SVJESNI SMO ODGOVORNOSTI, ALI I DOBRIH REZULTATA KOJE JE OSTVARIO FK BORAC

FK Borac dobio je finansijsku podršku nadležnih institucija za nastavak sezone. Izmirena su sva dugovanja prema igračima, stručnom štabu i radnoj zajednici.

„Želim da se da se zahvalim predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Vladi Republike Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem na razumijevanju i pomoći, koju nam pružaju u kontinuitetu. Zahvaljujući njima uspjeli smo da prebrodimo trenutnu situaciju, gdje su nam nedostajala značajna sredstva kako bismo nastavili rad. Riješili smo problem koji je spominjan u javnosti, juče i danas isplatili smo sve obaveze za prethodnu godinu, a paralelno sa tim riješili smo obaveze za dobijanje domaće i evropske licence”, rekao je Bogoljub Zeljković.

Zeljković je podsjetio da je aktuelno klupsko rukovodstvo saniralo brojne dugove iz prošlosti, da je odblokiran klupski račun, a uporedo sa ulaganjem u sportski sektor, ulagalo se i u infrastrukturu na Gradskom stadionu.

„Od našeg dolaska u klub, sveukupan budžet bio je oko 23 miliona, a od nadležnih instutucija, zaključno sa ovim novcem koji smo dobili, finansijsku podršku iznosi oko 13 miliona maraka. Razliku od oko deset miliona maraka obezbijedilo je aktuelno klupsko rukovodstvo tako da je potpuno pogrešna teza da FK Borac živi isključivo od podrške nadležnih institucija. Ponavljam, mi smo veoma zahvalni za podršku koju dobijamo i bez koje FK Borac ne bi bio u vrhu ovdašnjeg fudbala već godinama. Sa druge strane, većina klubova u regionu i na Balkanu funkcionišu na način da država stoji iza njih i pomaže im kako bi obezbijedili svoju likvidnost i poslovanje. FK Borac je i prije dolaska aktuelnog rukovodstva dobijao konstantnu podršku od nadležnih institucija, ali se sada ispredaju raznorazne negativne priče da bi se stekao utisak da je tek s našim dolaskom stigla ta podrška.”, kaže Zeljković, pa nastavlja

“Jednostavno, bez toga je nemoguće da klub funkcioniše, naravno ako on nije privatno vlasništvo. Zaista mi nije jasno zašto je toliko negativnih komentara upućeno zbog toga što Borac ima značajnu pomoć institucija Republike Srpske. Uz dužno poštovanje prema svim ostalim klubovima, smatramo da je FK Borac najveći sportski brend Republike Srpske. Borac je ambasador Republike Srpske. Da li se to nekom sviđa ili ne, to je druga stvar.“, kaže Zeljković.
U tekućoj sezoni, FK Borac imao je brojne izdatke van terena zarad nastupa na evropskoj sceni.
“Očekivali smo bolji rezultat na evropskoj sceni, a samim tim i veći priliv novca od UEFA-a. Na kraju smo dobili 475 00 maraka od UEFA-a. Odlazak na Farska ostrva, smještaj i avio transfer, koštali su nas oko 260 000 maraka. Morali smo da uložimo oko 100 000 maraka da bi adaptirali stadion u Modriči za odigravanje evropskih utakmice. Odlazak naše juniorske ekipe u Izrael na utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona koštao nas je oko 100 000 maraka, tako da je prakično sav taj novac od UEFE otišao na evropske utakmice. Ne treba ni zaboraviti da smo čitavu polusezonu igrali na gostujućem terenu, tako da je i to donijelo dodatne troškove.” kaže Zeljković.
Bilo je dobrih, ali i manje dobrih poteza. Česte trenerske rokade, brojne promjene unutar igračkog kadra, boljke su kojih su u FK Borac svi svjesni.

“Klupsko rukovodstvo ne bježi od odgovornosti. Da li može bolje? Naravno da može. Ne bježimo od toga. Svjesni smo određenih svojih grešaka koje smo možda napravili, ali one su bile iz najbolje namjere. Ne bježimo ni od toga da smo u prošlosti imali velike promjene igrača i trenera. Tu odgovornost preuzimam prvi ja, zatim predsjednik kluba i cijelokupno klupsko rukovodstvo. Sa druge strane, ostvareni su i dobri rezultati. Katastrofalno bi bilo da smo imali mnogo promašaja, a da rezultata nije bilo. Rezultata je bilo, imamo ih i sada i u nastavku sezone i godinama koje su pred nama želimo još više da dignemo Borac i da ostvarujemo što bolje rezultate.“, priča Zeljković.

Ipak, teren je mjerilo uspjeha, a na terenu je, kaže Zeljković, FK Borac ostvario ono je bio san svih prije nekoliko godina-povratak u sam vrh ovdašnjeg fudbala.

“FK Borac, svidjelo se to nekome ili ne, bilježi najbolje rezultate u novijoj klupskoj istoriji. Osvojili smo Premijer ligu BiH, igrali smo finale Kupa BiH, a tri godina zaredom izlazimo na evropsko scenu. Na dobrom smo putu da to uradimo i ove sezone. Takođe, omladinska škola, koja nije postojala kada smo mi došli u klub, danas je na stabilnim nogama i broji 350-400 djece. I rezultati omladinske škole su najbolji u istoriji, pa su tako prošle godine naši juniori bili šampioni BiH i igrali su kvalifikacije za Ligu šampiona.”, sumirao je Zeljković klupske rezultate u minulim sezonama.
Na priče da članovi klupskog rukovodstva od igrača uzimaju proviziju za nastup u FK Borac, Zeljković kaže da je notorna laž.

„To su apsolutne neistine. Uzimanje provizija nekim igračima, “pranje” para, kako to oni kažu, odgovorno odbacujem da je toga bilo. Garantujem da to nije istina. Ja konkretno otkako sam u Borcu ni od koga nisam uzeo niti jednu marku. Isto tako mislim i za ostale u klubu. Pozivam sve igrače koji su ranije bili u Borcu da javno izađu sa dokazima o toj priči. Želim da stavim tačku na priče koje nisu istinite. Možemo da pričamo da li neki igrači i treneri nisu opravdali očekivanja u klubu i da zbog toga preuzimamo odgovonost, ali sve ostale stvari su gluposti“, jasan je Zeljković.

Fudbaleri Borca u nastavku sezone imaju jasan cilj-da izbore nastup na evropskoj sceni.
“Naš primarni cilj je da izborimo novi nastup na evropskoj sceni. Naravno, ne odričemo se ni borbe za trofeje. Ipak, ne želimo da se podižemo bilo kakvu euforiju. Idemo korak po korak. Šef stručnog štaba Vinko Marinović, zajedno sa svojim saradnicima, dobio je odriješene ruke za sklapanje igračkog mozaika za nastavak sezone. Želim da poručim svim našim vjernim navijačima, da FK Borac nastavlja da se bori, da FK Borac ima viziju i planove za budućnost.”, kaže Zeljković.

Постани члан

Попуни податке а ми ћемо те обавијестити кад да дођеш по чланску карту.