|  LAT   |  ENG

OBNOVA KLUBA I PRVI ULAZAK MEĐU PRVOLIGAŠE

Po okončanju Drugog svjetskog rata, rad Borca je veoma brzo obnovljen. Bilo je to 23. juna 1945. godine, kada su Banjalučani odigrali prvu utakmicu nakon rata.

Borac je 1950. godine konačno je stigao na jugoslovensku fudbalsku scenu kao trećeligaš. Prvo je u kvalifikacijama na nivou BiH osvojio prvo mjesto, ispred Čelika iz Zenice i Radnika iz Bijeljine. Uslijedile su kvalifikacije sa Lovćenom sa Cetinja i Šibenikom. I one su uspješno prebrođene. Borac je tako 1958. godine postao drugoligaš. Za sve to vrijeme njegove boje branili su izuzetno kvalitetni fudbaleri: Oto Bojer, Aleksandar Mastela, Vaso Tešanović Tica, Osman Spaho, Duško Radaković, Muhamed Krajišnik, Lojzo Popović, Pero Banjac i mnogi drugi, a od mlađih su se posebno isticali Tomo Knez i Velimir Sombolac, koji će uskoro steći veliku fudbalsku slavu.

U međuvremenu, Borac je igrao i kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu, ali nije uspio. Veliko fudbalsko slavlje u Banjaluku je stiglo tek 11. juna 1961. godine kada je Borac konačno postao prvoligaš.

U posljednjoj utakmici te sezone Karlovac je savladan u Banjaluci sa ubjedljivih 7:1 i slavlje je moglo da počne. Borac je ostavio iza sebe najvećeg rivala, Željezničar iz Sarajeva. Taj istorijski rezultat ostvarila je ekipa koja je najčešće igrala u sastavu: Kolak, Krivokuća, Kulenović, Jurić, Švraka, Kasumović, Janković, Miljuš, Vezmar, Spasojević, Tomljenović, Timotijević i Knez. Nezaboravni su to dani za banjalučki fudbal.

Ali, za podvig u Prvoj ligi Borac nije imao snage, a nije imao ni srećno složenu najbolju postavu. Klub je napustio Tomo Knez, pokazalo se da je to bio nenadoknadiv gubitak, a angažovani su mladi igrači koji se nisu baš najsrećnije uklopili u novu sredinu. Na kraju sezone, Borac je ostao na začelju tabele i vratio se u Drugu ligu.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net