|  LAT   |  ENG

Stadion

Gradski stadion Banja Luka
Kapacitet: 9 730 ( zapad: 2 912,  istok: 4 326, sjever: 2 492 )
Adresa: Vladike Platona 6,  78000 Banja Luka

Današnji stadion Borca je zapravo stadion FK Krajišnik koji je četrdesetih godina prošlog vijeka bio čuveniji klub od Borca. Izgradio ga je kao donator Borca Bogoljub Kujundžić i stadion se tako zvao “Stadion Bana Kujundžića”. U vihoru rata i poratnom osvetom i nepravdom, Krajišnik je nestao. Od tada do danas stadion službeno nosi naziv “Gradski stadion Banjaluka”.

Fudbalski život u Banjoj Luci prije Prvog svjetskog rata odvijao se na Banjolučkom polju. Tamo su bili treninzi, tamo su odigravane utakmice, zvanične i nezvanične, tu su mnogi načinili prve fudbalske korake, odatle su mnogi krenuli na put svoje fudbalske afirmacije.

Pošto je fudbal sve više zaokupljao Banjalučane, javila se potreba i za pravim stadionom. Svečano otvaranje obavljeno je 5. septembra 1937. godine, a u “Vrbaskim novinama” tri dana kasnije objavljen je tekst pod naslovom: “U nedjelju je otvoren stadion ‘Bana Kujundžića'”, u kojem je između ostalog pisalo:

“U nedjelju je u Banjoj Luci održana rijetka sportska svečanost. U prisustvu bana Bogoljuba Kujundžića, komandanta Vrbaske divizijske oblasti, generala Milivoja Alimpića, zatim velikog broja sportista, svečano je otvoren novi sportski stadion izgrađen na bivšem igralištu Krajišnika. Kao znak zahvanosti za veliku pomoć bana Kujundžića, stadion je dobio njegovo ime. Prvu utakmicu odigrali su Hajduk (Banja Luka) i Meteor (Krupa), a poslije toga snagu su odmjerili domaći Krajišnik i slavni beogradski BSK.”

U drugoj fazi igralište je ograđeno daskama, vrlo brzo je inženjer Žarko Malić podstakao izgradnju manjih drvenih tribina. Na tameljima tog stadiona kasnije je podignut sadašnji Gradski, koji je, baš  kao i Banja Luka, mijenjao izgled, dograđivao se, širio. On je za sve ove minule decenije izrastao u pravi fudbalski hram na kojem su se vojevale mnoge bitke, na kojem su igrali veliki klubovi, na kojem su stasali brojni asovi.

HRONOLOGIJA

1937. godina

Svečano otvoren stadion u Banjoj Luci, koji je dobio ime po banu Bogoljubu Kujundžiću, a na njegovim temeljima kasnije je izrastao sadašnji Gradski stadion. Ubrzo su izgrađene manje tribine, naravno drvene.

1945. godina

Poslije četiri godine pauze obnovljeni Borac, nakon oslobođenja Banje Luke, odigrao je na Gradskom stadionu prvu prijateljsku utakmicu, rival mu je bila ekipa 53. divizije.

1959. godina

Napravljene su tribine za stajanje, sjeverna i južna.

1973. godina

Izgrađena kompletna zapadna tribina u sadašnjem obliku i potpuno pokrivena.

Na Gradskom stadionu 11. oktobra 1973. godine zasijali su reflektori. Odigrane su dvije utakmice. U predigi su se sastali najbolji igrači Republičke i Zonske lige, a u glavnoj su igrali Borac i A reprezentacija Jugoslavije.

1981. godina

Srušene su istočne tribine za stajanje. Na tom mjestu podignute su nove, koji su i danas u upotrebi, a na kojim se okupljaju najvjerniji navijači Borca, “Lešinari”.

2001. godina

Poslije prijateljske utakmica Borac – reprezentacija Jugoslavije, koja je odigrana 3. oktobra  2001. godine, srušen dio sjevernih tribina, a onda su uklonjene i one na jugu.

2007. godina

Iza Gradskog stadiona decenijama je bilo pomoćno igralište, prvo od šljake, koje je kasnije busenovano. Kada je završena zgrada Vlade Republike Srpske (21. novembra 2007. godine), na tadašnjem pomoćnom igralištu napravljen je parking.

2010. godina

Renovirana zapada i istočna tribina Gradskog stadiona, na zapadnoj i istočnoj tribini postavljenje nove stolice, renovirane su svlačionice, novinarske lože, Trofejna sala, reflektori, postavljeno novo ozvučenje, reflektori na zapadnoj tribini, video nadzor stadiona, sređene klupske prostorije….

2012. godina

Izgrađena je sjeverna tribina sa 2 492 sjedeća mjesta.

Prati FK Borac

Pretraga

FK Borac

FK Borac Banja Luka

Vladike Platona 6

78000 Banja Luka

+387 51 926 245

sekretarica@fkborac.net